Beneficiile terapeutice ale acupuncturii urechii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută şi sub numele de auriculoterapie, acupunctura urechii este o metodă de medicină alternativă care tratează reumatismul, hipertensiunea arterială, obezitatea, dar şi nervozitatea.

Egiptenii citeau bolile în ochi. Mai exact, vedeau reflectată în iris starea organelor interne. Pentru chinezii antici, o hartă fidelă a organismului era urechea. Ei au fost primii care au emis teoria conform căreia întregul corp este reprezentat pe porţiunea exterioară a urechilor. Iar stimularea anumitor puncte de la acest nivel ajută la depistarea, dar şi la tratarea unor afecţiuni corespunzătoare acelor puncte.

Organ prevăzut cu puncte ‹‹sensibile››

Bazele ştiinţifice ale auriculoterapiei au fost puse în secolul al XV-lea, de către medicul francez Paul Nogier. El a observat că numeroase cazuri de sciatică aveau o evoluţie favorabilă în urma cauterizării unor puncte de pe pavilionul urechii. O altă observaţie empirică, care a trecut proba timpului, a fost aceea că masajul exercitat la nivelul pavilionului urechii (sau simpla „urechere") induce o stare de calm şi de relaxare. Toate acestea se întâmplă pentru că urechea este o zonă reflexogenă bogat inervată şi vascularizată.

În plus, potrivit medicinei tradiţionale chineze, ea este conectată la sistemul nervos central şi la cele 14 meridiane energetice ale organismului, prin care circulă chi-ul, energia vitală. Tocmai de aceea, auriculoterapia se combină, de cele mai multe ori, cu acupunctura generală, pentru a potenţa efectele terapeutice. Stimularea punctelor de pe aceste meridiane şi din zona urechii se face cu ajutorul unor ace fine, introduse în derm, prin aplicarea de presiune manuală la acest nivel sau prin stimularea cu raze laser, cu magneţi sau curenţi de joasă tensiune.

Calmează durerile şi scapă de dependenţe

Urechea este prevăzută  cu puncte ‹‹sensibile››

Auriculoterapia este indicată pentru tratarea durerilor cronice, de cauză articulară, neurologică sau chiar musculară. Artrita, sciatica şi lumba­-
go-ul, dar şi cefaleea răspund la stimularea ţintită a urechii. De asemenea, tratează depresiile, anxietatea, dereglările hormonale şi disfuncţiile sexuale. La fel, reacţiile alergice şi hipertensiunea pot fi ţinute sub control cu ajutorul auriculoterapiei. Un alt efect benefic este acela că ajută la tratarea dependenţelor de diverse tipuri: tutun, droguri, alcool şi chiar şi de mâncare. Se pare că şedinţele repetate şi regulate de stimulare auriculară duc la eliberarea de endorfine, care ajută la creşterea voinţei. Tehnica în sine nu face însă minuni şi, mai ales, nu dă rezultate „peste noapte".

Produce un reglaj organic fin şi lent

Potrivit specialiştilor în domeniu, auriculoterapia acţionează, ca şi acupunctura generală, lent. Ea produce un reglaj de fineţe asupra stării energetice a organismului, ajutându-l să revină pe „linia de plutire" şi să rămână acolo pe timp îndelungat, fără reacţii adverse. Pentru că nu are efecte imediate, tehnica este contraindicată în caz de urgenţe medicale sau de boli aflate în stadiu avansat, care pun în pericol viaţa. Cea mai bună indicaţie sunt bolile în stadii incipiente.

Pune diagnostic pentru 200 de boli

Potrivit Institutului pentru Auriculoterapie din SUA, tehnica poate să depisteze peste 200 de boli, cum ar fi problemele organelor interne, problemele ginecologice, ale organelor senzoriale, precum şi maladiile psihice. Ea se bazează pe inspectarea urechii, pe depistarea unor zone dureroase la acest nivel şi pe măsurarea rezistenţei pielii la diferiţi stimuli, cum ar fi un vârf de creion sau un curent de joasă tensiune. Informaţiile pe care le oferă aceste inspectări sunt interpretate cu ajutorul unui computer. Această abordare este mai modernă şi mai controversată şi diferă de cea a medicinei tradiţionale chineze, care se concentrează mai mult pe efectele terapeutice ale stimulării urechii prin acupunctură şi presopunctură.

Specialistul nostru

Dr. Ciprian Popescu
medic de familie
competenţă acupunctură şi masaj


Indicaţiile auriculopuncturii sunt multiple, iar printre cele mai frecvente sunt durerile de etiologie metabolică, traumatică sau neurologică. De asemenea, răspund la acest tip de terapie tulburările funcţionale, precum tahicardia, constipaţia, sindromul de colon iritabil, oboseala cronică şi dismenoreea, dar şi tulburările psihice (anxietate, depresii uşoare, insomnii). Tehnica se foloseşte şi ca tratament al adicţiilor de tutun sau de medicamente antidepresive, precum şi în caz de afecţiuni dermatologice: eczeme, alopecie, diverse reacţii alergice.

image

Corespondenţă

Metoda se bazează pe faptul că urechea reprezintă o hartă fidelă a organelor interne.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite