Becurile, reciclate doar în jumătate din marile magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Becurile, reciclate doar în jumătate  din marile magazine
Becurile, reciclate doar în jumătate din marile magazine

Numai 10 din 23 de hipermarketuri din ţară respectă reglementările comunitare privind valorificarea becurilor uzate. Unele magazine au încetat să comercializeze becurile incandescente mai puternice de 65 de waţi, pentru a proteja mediul.

Concluziile ghidului realizat de organizaţia Agent Green arată că Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach,  Metro, Penny, Real, Domo şi Praktiker sunt magazine responsabile faţă de mediu şi faţă de consumatori în privinţa becurilor pe care le vând şi fac dovada reciclării becurilor uzate.

“Cora, Metro şi Baumax sunt cu un pas înaintea Guvernului şi a Comisiei Europene în ceea ce priveşte interzicerea comercializării becurilor incandescente mai puternice de 65 de waţi începând cu 1 septembrie 2010. Magazinele s-au angajat în scris că vor elimina astfel de becuri de pe rafturi încă de la 1 ianuarie 2010”, spune reprezentantul Agent Green, Gabriel Păun.

În schimb, Auchan, Carrefour, G’Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA şi Ataş nu au dovedit că reciclează becurile. Unele vând chiar şi becuri ilegale, fără a afişa pubela barată şi identitatea producătorului, mai arată studiul.

Organizaţia a verificat dacă se are în vedere eliminarea becurilor incandescente mai puternice de 65W începând cu 1 ianuarie 2010, amplasarea în loc public a unor containere de colectare pentru becurile uzate,prezentarea la raft a timbrului verde pentru becuri economice şi tuburi fluorescente, afişarea la loc vizibil a obligaţiei legale a distribuitorului de a prelua gratuit un bec uzat pentru unul nou cumpărat, comercializarea de becuri fără identitatea producătorului şi fără simbolul pubelei barate pe produs, pe ambalaj sau pe instrucţiunile de folosire.

Corpurile de iluminat vândute cu surse de iluminat incluse în preţ au fost demontate pentru verificarea informaţiilor despre producător şi identificarea pubelei barate.

Becurile economice şi tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic, rezistă până la 10 ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi la salvarea climei. Totuşi, acestea conţin mercur şi pot polua mediul atunci când se sparg.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite