Becurile cu incandescenţă de 100 de waţi vor fi înlocuite cu lămpi de nouă generaţie mult mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Becurile cu incandescenţă, de 100 de waţi, nu vor mai fi vândute în magazinele din Uniunea Europeană începând de marţi. Becurile clasice vor fi scoase progresiv de pe piaţa comunitară, pentru ca din 2012 să fie interzise definitiv.

Becurile de 100 de waţi vor fi retrase la 1 septembrie de pe toate rafturile din Uniunea Europeană, scrie AFP, citată de Mediafax.

Citiţi şi:


Această măsură marchează începutul sfârşitului pentru toate becurile clasice, în decurs de trei ani, şi înlocuirea lor cu lămpi de nouă generaţie ce consumă cu 80 la sută mai puţin curent electric.

UE a fixat un calendar precis pentru a interzice progresiv becurile cu incandescenţă. După interzicerea becurilor de 100 de waţi, vor urma cele de 75 de waţi în decurs de un an, cele de 60 de waţi în doi ani şi cele de 40 şi de 25 de waţi până la 1 septembrie 2012.

Reprezentanţii Biroului European al Uniunii Consumatorilor (BEUC) şi cei ai Asociaţiei europene pentru coordonarea reprezentării consumatorilor în normalizare (ANEC) afirmă că retragerea progresivă a becurilor tradiţionale va aduce, finalmente, un beneficiu financiar europenilor prin reducerea consumului de energie.

„Noile becuri sunt cu siguranţă mai scumpe, dar ele au o durată de viaţă mai lungă. Utilizarea becurilor economice în locul becurilor cu incandescenţă va permite unui cămin obişnuit să economisească 166 de euro din factura sa la electricitate într-un an“, se arată într-un studiu german citat de organizaţiile de consumatori.

Măsură contestată

Calculele Comisiei Europene, mai modeste însă, arată că o familie poate economisi 50 de euro în medie pe an în urma înlocuirii becurilor clasice cu generaţia de becuri „fluo-compacte“, numite de asemenea becuri cu consum redus (LBC) şi fabricate în Asia. La nivelul UE, economia s-ar încadra între cinci şi zece miliarde anual.

Însă organizaţiile de consumatori susţin că „reglementarea europeană nu răspunde nevoilor anumitor consumatori, care trebuie să utilizeze lămpi cu incandescenţă din motive de sănătate, cum ar fi sensibilitatea la lumină sau alergii cutanate“.

„Cerem Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru ca persoanele care au nevoie de becuri cu incandescenţă să poată continua să le cumpere până când vor fi disponibile tehnologii alternative adecvate“, a declarat secretarul general al ANEC, Stephen Russel. Totodată, acesta a semnalat lipsa din magazine a spaţiilor pentru depozitarea gratuită a becurilor uzate.

Istorie de 130 de ani

Becul cu incandescenţă dispare de pe piaţă după o „viaţă“ de 130 de ani. În anul 1879, Thomas Edison prezenta lumii invenţia sa: becul cu filament incandescent. Peste trei ani, becul lui Edison va fi istorie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite