Banii pentru păduri, promişi în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii pentru păduri, promişi în septembrie
Banii pentru păduri, promişi în septembrie

Ghidul de finanţare pentru împădurirea terenurilor folosind fonduri europene va apărea la 8 septembrie, după trei luni de amânări.Gică Duţă, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, spune că în această toamnă vor putea fi împădurite 10.000 de hectare de teren.

Până în 2013 ar trebui ca fermierii să împădurească 50.000 de hectare de teren agricol cu fonduri structurale în valoare de 223 de milioane de euro, potrivit Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Orice fermier care deţine un teren agricol de cel puţin 0,5 hectare va fi eligibil pentru depunerea dosarelor.

Prioritate în accesarea banilor europeni însă vor avea proprietarii care vor alege să împădurească suprafeţele cele mai mari de teren şi cele mai apropiate de trupurile existente de păduri, pentru a putea fi asigurată mai uşor paza lor, potrivit subsecretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Gică Duţă.

„Prin această măsură vrem să acoperim toate judeţele ţării. Anul acesta, media de împăduriri ar fi de circa 250 de hectare pe judeţ, Oltul, Doljul, Constanţa, toată partea de sud având prioritate”, spune Duţă.

Tergiversări de la lună la lună

Bani sunt, dar proprietarii de terenuri nu-i puteau accesa până acum pentru că, de trei ani de zile de la finalizarea PNDR, măsura privind prima împădurire a terenurilor agricole nu a fost încă lansată. Aceasta prevede, pentru anul în curs, alocarea a 22,9 milioane de euro.

Duţă declara în aprilie că ghidul de finanţare va fi gata până la mijlocul anului. În luna iunie însă, acesta anunţa amânarea finalizării documentului până în august.

„Din 2007 nu s-a ocupat nimeni de măsura aceasta, dar sperăm ca până la sfârşitul lunii august să terminăm ghidul de finanţare”, declara luna trecută subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Se pare că nici în august cele trei agenţii implicate în redactarea ghidului nu au fost în stare să-l finalizeze.

„lumea este încă neîncrezătoare“

„Marţi s-au stabilit două termene. Joi se finalizează actul adiţional între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Direcţiile Generale de Regim Silvic şi Cinegetic prin care se stabilesc sarcinile pe care şi le vor asuma cele trei instituţii, astfel încât ghidul de finanţare al solicitantului să apară la data de 8 septembrie”, a spus subsecretarul de stat.

Cea mai mare problemă în aplicarea programului de împădurire a terenurilor agricole o constituie, potrivit lui Duţă, identificarea suprafeţelor eligibile. El afirma încă din luna iunie că „lumea este neîncrezătoare în această măsură de împădurire”.

image
image

Anul acesta, media de împăduriri ar fi de circa 250 de hectare pe judeţ.

image


Gică Duţă
subsecretar de stat
în Ministerul Agriculturii

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite