Astăzi începe „Casa Verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile pot depune, în perioada 15-31 iulie, dosarele pentru înscrierea în programul prin care Administraţia Fondului pentru Mediu subvenţionează montarea de panouri solare, turbine eoliene sau pompe geotermale. Finanţarea pentru blocuri se va face din trei surse: Fondul pentru Mediu, bugetul local şi asociaţiile de proprietari. Vezi în partea dreaptă Ghidul de Finanţare

Programul „Casa Verde“, anunţat încă din toamna anului trecut şi amânat în mai multe rânduri, începe astăzi. Statul, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), alocă pentru acest program, pentru anul 2009, un buget de 310 milioane de lei, bani eşalonaţi pe două etape. Pentru proiectele din prima sesiune – 15-31 iulie – alocarea financiară este de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua – 1-15 septembrie – suma este de 160 de milioane de lei.

Blocurile „ceauşiste“ au prioritate

Conform ghidului de finanţare, sumele neutilizate în prima sesiune se reportează pentru cea de-a doua. Finanţarea nerambursabilă suportată de AFM va fi de maximum 80% din valoarea fiecărui proiect.

Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, beneficiarii programului vor fi cu prioritate instituţiile publice, şcolile, spitalele, căminele de bătrâni şi asociaţiile de proprietari. „Programul este destinat persoanelor fizice care locuiesc în blocurile ceauşiste, şi nu celor care locuiesc pe Valea Prahovei. Aceştia să se descurce singuri“, declara ­Nemirschi înainte de publicarea condiţiilor de finanţare.

Singurele instituţii care pot depune proiectele sunt primăriile. Pentru participarea persoanelor fizice în program, acestea trebuie să facă parte dintr-o asociaţie de proprietari, care să se adreseze administraţiei locale. „Asociaţiile de proprietari pot să apeleze la acest program, dar prin primării. Primăriile sunt cele care depun solicitările de finanţare“, ne-a explicat preşedintele AFM, Vlad Marcoci.

Tot la nivelul administraţiei locale se va decide care sunt proiectele prioritare, ce vor fi trimise la AFM. „Primăriile sunt aproape de aceşti beneficiari, le realizează proiectele şi le urmăresc. Tot ce înseamnă proceduri, organizare de licitaţii, urmărire de lucrări, punere în funcţiune, verificare ulterioară cade în sarcina administraţiei publice locale“, spune Marcoci.

image

O turbină eoliană poate să asigure până la 100% din consumul energetic al unei locuinţe Foto: Mediafax



Finanţarea proiectelor ce vizează instituţii publice se va face de la AFM şi de la bugetul local. În cazul asociaţiilor de proprietari, finanţarea va avea trei surse –  AFM şi bugetul local, la care se adaugă contribuţia asociaţiei. Cuantumul acesteia din urmă va fi stabilit tot la nivelul administraţiei locale.

Orice primărie poate solicita, în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, fonduri pentru mai multe instituţii sau blocuri ale asociaţiilor de proprietari.

Ghidul de finanţare prevede însă limite maxime de finanţare, astfel încât oraşele mari să nu fie avantajate în detrimentul celor mai mici. Fiecare localitate cu peste 100.000 de locuitori va putea lua subvenţii totale de cel mult 4 milioane de lei. Oraşele cu 50.000 până la 100.000 de locuitori vor putea beneficia de subvenţii de maximum 3 milioane de lei.

Cele cu 20.000-50.000 de locuitori pot accesa cel mult 2 milioane de lei, iar cele cu 3.000-20.000 de locuitori, maximum 1 milion de lei. Localităţile cu mai puţin de 3.000 de persoane vor putea cere subvenţii totale de cel mult 500.000 de lei.

Documente necesare

Administraţiile locale trebuie să depună la sediul AFM următoarele documente:
- Cerere de finanţare nerambursabilă
- Copia certificatului de înregistrare fiscală
- Copia hotărârii Consiliului Local (CL), Consiliului Judeţean (CJ) şi acordul cu privire la contractarea finanţării
- Acte care să ateste că imobilul se află în proprietatea beneficiarului
- Aprobarea în CL sau în CJ a studiului de fezabilitate, conform legislaţiei
- Declaraţie pe propria răspundere că sunt prevăzute în buget sumele necesare cofinanţării
- Declaraţie pe propria răspundere privind includerea solictărilor AFM în dosarul achiziţiilor publice
- Studiul de fezabilitate, ce va include explicit consumul lunar de apă rece şi apă caldă menajeră, certificatul de documente de plată şi numărul de utilizatori

Dosarele pentru asociaţiile de proprietari trebuie să includă şi următoarele documente suplimentare:
- Contractul de mandat privind participarea în program
- Hotărârea adunării generale a proprietarilor cu privire la acordul de înscriere în program
- Solicitarea de înscriere în program
- Acordul tuturor proprietarilor cu privire la participarea în program.
- Hotărârea CL cu privire la stabilirea cotei de participare în program
- Hotărârea asociaţiei de proprietari cu privire la cota de participare în program.

image
image

După depunerea proiectelor, bănuiesc că în două luni şi jumătate, maximum trei luni, vor putea începe procedurile pentru implementare.

image


Vlad Marcoci
preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite