Aşa reduci consumul de sare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din sare nu trebuie să ne facem nici prieten, însă nici duşman. Prea multă sare dăunează sănătăţii, însă şi lipsa ei produce tulburări în organism. Iată de ce este important să fii atent la cantitatea de sare pe care o consumi zilnic! Peste 70 la sută din cantitatea de sare consumată provine din alimentele procesate.

Componenţii sării de bucătă­rie sunt sodiul şi clorul, substanţe necesare pentru echilibrul electroliţilor, la acestea adăugându-se şi o cantitate
mică de iod, în cazul sării iodate. Un adult fără probleme de sănătate are nevoie zilnic de şase grame de sare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Însă mulţi dintre noi consumă o cantitate dublă de sare, principalul motiv fiind prezenţa în dietă a alimentelor procesate, cu conţinut ascuns de sare, precum pizza şi mezelurile. Consumând prea multă sare, rişti să faci hipertensiune arterială, să reţii apă în corp sau chiar să faci cancer gastric, potrivit numeroaselor studii.

Totuşi, dacă ai o activitate fizică intensă, pierzi mai multă sare prin transpiraţie, iar din această cauză pot apărea deshidratarea, insomnia sau crampele musculare. Deci, nici prea multă, dar nici prea puţină sare nu e bună. Adoptând unele măsuri, vei reuşi să previi consumul excesiv de sare şi, implicit, riscurile pentru sănătate. Iată ce te ajută în acest sens!

Dă gust mâncării cu condimente

La prepararea mâncărurilor, foloseşte condimentele şi ierburile aromatice! Chimenul, ienibaharul, cimbrul, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, tarhonul şi foile de dafin dau o aromă şi un gust aparte preparatelor culinare şi, în plus, nu vei mai simţi nevoia să adaugi prea multă sare. Pentru ca mirodeniile să-şi păstreze proprietăţile, adaugă-le la sfârşit, când mâncarea este gata. De asemenea, la prepararea salatelor, înlocuieşte sarea cu puţin oţet sau cu suc de lămâie.

Citeşte eticheta!

Peste 70 la sută din sarea pe care o consumăm zilnic provine din alimentele procesate. Conţinutul de sodiu este menţionat pe eticheta oricărui produs alimentar pe care-l cumperi. De aceea, este important să citeşti etichetele, ca să ştii câtă sare consumi. Fii atent însă că sarea se „ascunde" şi sub forma câtorva E-uri, precum glutamatul de sodiu şi nitriţii de sodiu! Ca să-ţi faci o idee, o sută de grame de telemea conţine în jur de trei grame de sare, o sută de grame de mezeluri - până la trei grame de sare, iar o sută de grame de pâine - în jur de un gram de sare. Măslinele, peştele afumat, ketchupul, conservele şi sosurile gata preparate sunt, la rândul lor, bogate în sare, de aceea este bine să le consumi cu moderaţie. De asemenea, poţi reduce consumul de sare înlocuind produsele semipreparate sau congelate cu cele proaspete.

Consumă mai multe legume

Foarte multe legume sunt sursă naturală de sodiu, de aceea, consumându-le, nu numai că îţi poţi asigura doza zilnică din acest nutrient, ci vei beneficia şi de celelalte minerale şi vitamine pe care acestea le conţin. Câteva dintre legumele care conţin sodiu sunt: ridichile, spanacul, varza, dovleceii, fasolea, cartofii şi mazărea. Alte surse de sodiu sunt laptele, ouăle şi carnea de vită.

Specialistul nostru

Livia Nenabiolog nutriţionist

Cantităţi prea mari de sare pot duce la hipertesiune arterială, la afecţiuni cardiace şi renale, la aciditate sanguină şi la risc mărit de cancer colorectal. Persoanele cu probleme de sănătate cu restricţie la sare vor constata că lipsa acestui condiment din dietă aduce în timp multe beneficii asupra sănătăţii organismului. Pentru a nu se simţi lipsa sării în mâncare, există posibilitatea utilizării sării dietetice speciale, dar şi posibilitatea adăugării în mâncare a unei cantităţi generoase de plante-condimente: mărar, pătrunjel, leuştean, tarhon etc. Atenţie la capcanele alimentelor bogate în sare: glutamatul de sodiu utilizat la prepararea unor alimente, sucul de roşii din magazinele alimentare, preparatele din carne conservată, conservele de peşte, mezelurile uscate şi afumate, băuturile răcoritoare dietetice, îndulcitorii artificiali cu ciclamat de sodiu. Asociaţia Cardiologilor Americani recomandă între 3 şi 6 grame de sare pe zi.

Riscuri: Excesul de sare duce la pierderea calciului din corp, favorizând osteo­poroza.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite