ArcelorMittal închide halda de zgură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal închide halda de zgură
ArcelorMittal închide halda de zgură

Combinatul nu mai are unde să-şi depoziteze deşeurile, deoarece halda a fost închisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Autorităţile susţin că a fost încălcat acordul de mediu, iar nerespectarea, în continuare, a legii aduce amenzi de 100.000 de euro pe zi.

 Vechea haldă de zgură de la ArcelorMittal Galaţi a fost închisă astăzi de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Cele peste 59 de milioane de tone de deşeuri depozitate aici au blocat parţial cursul râului Mălina, formându-se astfel o baltă imensă, poluată cu cianuri, plumb sau suspensii.

Apa contaminată se infiltrează în pânza freatică şi se scurge apoi în râul Siret.

Administraţia combinatului a anunţat că va opri activitatea de depozitare a deşeurilor în halda deschisă în anul 1968 şi că va folosi cea mai mare parte a zgurilor în alte industrii, eliminând restul de deşeuri cu ajutorul companiilor autorizate.

Combinatul a primit două amenzi a câte 35.000 de lei din partea Direcţiei Apelor Prut, după ce a blocat cursul râului Mălina, ca  urmare a alunecării deşeurilor din halda de zgură.

În urmă cu o săptămână, a fost amendat cu 100.000 de lei de Garda de Mediu Galaţi pentru nerespectarea planului de conformare din Autorizaţia Integrată de Mediu, ce presupunea ca ArcelorMittal să finalizeze operaţiunile de pregătire pentru închiderea haldei.

Autorizaţia de mediu poate fi anulată

Combinatul produce zilnic 2.000 de tone de deşeuri. Prin avizul de mediu nr. 37 din 2008 şi-a asumat mai multe obligaţii legate de închiderea haldei, pe care nu le-a respectat, printre care şi pe aceea de a construi un nou depozit de deşeuri.

În ultimele şase luni însă, ArcelorMittal nu a respectat niciunul dintre termenele asumate, în condiţiile în care acordul de mediu a expirat deja, iar posibilitatea unei prelungiri este exclusă. Conducerea combinatului a reuşit numai să constituie fondul pentru închiderea haldei şi să întocmească planul de intervenţii în caz de accidente şi de poluări accidentale.

„Dintre cele nouă măsuri asumate, au fost respectate de către ArcelorMittal numai trei, fapt ce poate duce chiar la anularea autorizaţiei de mediu a combinatului”, a declarat Ingrid Miron, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Mihai Turcu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Galaţi, spune că halda de zgură este monitorizată şi că se vor lua măsuri dure, în ciuda zvonurilor că ArcelorMittal ar avea un statut privilegiat. „Nu vom cocoloşi pe nimeni şi vom aplica amenda maximă cât de des ne permite legea. Există un program de conformare ce trebuie respectat, iar dacă va fi încălcat, vom lua măsuri”, a subliniat Mihai Turcu.

„Exploatarea haldei va continua“

Florenţa Ghiţă, purtătorul de cuvânt al combinatului, spune că ArcelorMittal va deschide un nou depozit de gunoi în care se vor aduna temporar deşeuri, în vederea procesării sau eliminării. Exploatarea actualei halde va continua însă, fiind făcută în exclusivitate de companii din afara combinatului siderurgic.

„Activitatea de depozitare în actuala haldă a fost oprită înainte de 16 iulie. Exploatarea haldei va continua, fiind exclusiv executată de companii externe, iar ArcelorMittal Galaţi va deschide un nou depozit pentru procesarea deşeurilor. Aici vor fi depozitate temporar materiale precum cărămizi refractare, moloz, piatră de var”, a spus ­Florenţa Ghiţă.

image
image

Dintre cele nouă măsuri asumate, au fost respectate de către ArcelorMittal Galaţi numai trei.

image


Ingrid Miron
directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi

image
image

Nu vom cocoloşi pe nimeni şi vom aplica amenda maximă cât de des ne permite legea.

image


Mihai Turcu
comisarul-şef al Gărzii de Mediu Galaţi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite