Valea Şesii, bomba ecologică din Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictele dintre două societăţi care au drept de exploatare minieră la Roşia Poieni ar putea duce la poluarea gravă a mediului în zona iazului de decantare de la Vala Şesii. Pentru că nu mai au bani să ecologizeze iazul, reprezentanţii companiei ce deţine drepturile de exploatare a carierei de cupru vor să anuleze contractul cu statul român.

Societatea Energo Mineral a renunţat la contractul de asociere cu compania minieră de stat Cupru Min Abrud pentru exploatarea zăcământului de cupru de la Roşia Poieni.

„Costul zilnic al celor aproximativ 70 de tone de var care sunt necesare pentru neutralizarea apelor acide din iazul de la Valea Şesii este de 100.000 de lei. Nu mai putem face acest efort financiar în condiţiile în care nu producem nimic“, a spus administratorul firmei Energo Mineral, Lăcrămioara Popeia, în contextul în care activitatea de exploatare în cariera de la Roşia Poieni a fost oprită în urmă cu aproximativ nouă luni, odată cu prăbuşirea preţului la cupru pe piaţa internaţională.

„Statul nu vrea un nou contract“

De la încetarea exploatării, Energo Mineral a desfăşurat doar activităţi de neutralizare a apelor acide ce se scurg de pe halde, întreţinerea căilor de acces către iazurile de decantare şi asigurarea pazei întregului obiectiv de la Roşia Poieni.

Riscul este enorm în cazul în care nu se poate face ecologizarea apelor din iaz, pentru că Valea Şesii este o fabrică naturală de acid sulfuric. Pericolul este potenţat de fiecare dată când ploile sunt abundente în zonă.

Popeia susţine că s-a încercat renegocierea contractului dintre cele două părţi, dar a existat un răspuns evaziv din partea Ministerului Industriilor.

image

Cariera de cupru de la Roşia Poieni Foto: Radu Bogdan



„Statul român a arătat o rezistenţă absurdă în renegocierea contractului, preferând să rişte un dezastru ecologic şi social în Munţii Apuseni. Din cauza tehnologiilor foarte învechite, nu am putut realiza decât 33% din programul de producţie impus.

Din cauza poluării istorice acum trebuie să plătim patru milioane de lei penalităţi pentru că unii indicatori sunt depăşiţi. Nu putem suporta numai noi aceste sancţiuni pentru că poluarea este mult mai veche“, a completat Popeia.

De cealaltă parte, conducerea Cupru Min Abrud susţine că nu are de unde să cheltuiască suma de 100.000 de lei în fiecare zi pentru ecologizarea iazului de la Valea Şesii.

„Nu avem bani pentru a cumpăra varul necesar. Din punctul nostru de vedere au fost respectate toate condiţiile contractului de asociere, astfel încât nu există motive pentru denunţarea documentului de către Energo Mineral“, a declarat Nicolae Pavel, directorul Cupru Min Abrud.

image
image

Costul zilnic pentru ecologizarea iazului este de 100.000 de lei. 

image


Lăcrămioara Popeia
administrator Energo Mineral

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite