Apa uşoară, elixir pentru viaţă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu am îmbătrâni, am putea vorbi la trecut despre o serie de boli care apar pe fondul unui organism deteriorat. Cercetătorii unguri şi români au găsit, se pare, secretul tinereţii prelungite: apa uşoară sau sărăcită în deuteriu.

Totul a pornit de la cercetările de acum un deceniu ale unui biolog ungur. Savantul a observat că apa sărăcită în deuteriu (apa de gheţar, care poate fi obţinută şi în laborator), consumată regulat, influenţează metabolismul şi „temperează” procesul de diviziune celulară. Care este rezultatul? Organismul îmbătrâneşte mai lent, iar tumorile se dezvoltă mai greu. Între timp, s-au realizat numeroase studii (multe dintre acestea în România, unde a şi fost dezvoltată o formulă, ulterior comercializată) care au atestat calităţile unei astfel de ape.

Efecte pozitive şi asupra memoriei

Folosită iniţial în Ungaria doar în scop terapeutic, pe bolnavii de cancer, apa uşoară a trecut în consumul de masă, fiind comercializată în scop profilactic în întreaga lume. Astfel, s-a ajuns la ipoteza conform căreia persoanele sănătoase care consumă zilnic cel puţin jumătate de litru de apă uşoară îmbătrânesc mult mai greu, iar afecţiunile care survin odată cu înaintarea în vârstă sunt întârziate. Un consum regulat de apă uşoară are efecte pozitive şi asupra creierului, îmbunătăţind capacitatea de memorare, dar şi asupra somnului, prin alungarea stărilor de anxietate.

Tratament adjuvant în cancer

În scop terapeutic, apa uşoară poate fi folosită şi ca tratament adjuvant în cancer, diabet, afecţiuni dermatologice sau în hipercolesterolemie. Studiile au arătat că apa uşoară reduce efectele secundare ale citostaticelor sau ale radioterapiei, folosite în tratamentul cancerului. Schemele de tratament sunt individualizate în funcţie de pacient. În cazul bolnavilor de cancer, terapia cu apă uşoară se recomandă doar pacienţilor care au o speranţă de viaţă de cel puţin şase-opt luni.

 Ce este deuteriul?

Deuteriul este un izotop al hidrogenului, care se găseşte în apa de băut şi care este incriminat de îmbătrânirea prematură a organismului. Organismul nostru reuşeşte să anihileze 20 la sută din deuteriul pe care îl asimilează din natură, însă cantitatea rămasă este suficientă pentru a perturba activitatea celulară. Apa sărăcită în deuteriu are o concentraţie de deuteriu de cinci ori mai mică decât apa de băut.

Apa grea, ruda controversată

Spre deosebire de apa uşoară, apa grea are o concentraţie ridicată de deuteriu, fiind folosită în centralele nucleare. Recent, un fost cercetător de la Universitatea din Oxford a lansat ideea potrivit căreia o astfel de apă ar duce la prelungirea vieţii cu până la 10 ani.

Potrivit omului de ştiinţă, care a realizat deocamdată doar studii pe viermi, apa grea poate lupta împotriva radicalilor liberi din atmosferă (substanţe care uzează ţesuturile). Teoria îndrăzneaţă a fostului om de ştiinţă este însă contrazisă de o serie de cercetători. În aceeaşi ordine de idei, studii realizate pe şoareci au dovedit că o concentraţie ridicată de deuteriu ar proteja împotriva radiaţiilor din timpul tratamentelor pentru cancer, însă cercetările nu s-au încheiat.

 Unde o poţi găsi?

În România, apa uşoară este produsă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice din Râmnicu Vâlcea şi se poate găsi la magazinele online  (www.drogheria.ro), în farmaciile 2NA din Bucureşti şi în magazinele „Paradisul Verde“ din Braşov.

Specialistul nostru

Dr. Adrian Stănescu, specialist antiaging manager Sansage

Această apă a fost descoperită în apa din gheţari, care este deja o apă evaporată şi apoi căzută înapoi pe pământ. În funcţie de prezenţa izotopului hidrogenului, numit deuteriu-diatomic, poate fi apă grea, dacă are o cantitate mai mare, sau apă uşoară, dacă are o cantitate scăzută. Acţiunea de tip antiaging a apei uşoare se datorează încetinirii diviziunii celulare.

Din păcate, studiile actuale nu respectă încă normele pentru a putea fi catalogate drept sigure (există criterii stricte pentru ca un medicament să fie omologat), astfel încât apa uşoară este la acest moment considerată supliment alimentar. Unii cercetători susţin că o diviziune celulară scăzută ar putea fi, dimpotrivă, nocivă, permiţând apariţia aberaţiilor cromozomiale, care ar putea determina apariţia unor displazii celulare, precanceroase. Apa uşoară este folosită şi extern, făcând parte din compoziţia unor creme.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite