Alungă insomnia fără pastile !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te-ai săturat de numărat oi în nopţile albe şi, din cauza efectelor secundare, nu vrei să apelezi la medicaţia clasică? Iată prin ce metode naturale te poţi bucura de un somn liniştit.

Conform unei cercetări realizate anul acesta la Universitatea din California, 30 la sută din adulţi suferă de insomnie.

Cele mai frecvente cauze sunt durerile, stresul, depresia, anxietatea, consumul de cofeină, de alcool şi chiar de somnifere.

Pentru a dormi mai bine, renunţă la anumite obiceiuri înainte de culcare. Astfel:

- Renunţă la băuturile care conţin cofeină.

- Ia cina cu cel puţin două ore înainte.

- la o cină uşoară, compusă din alimente precum: peşte, curmale şi alune de pădure. Sunt recomandate cele bogate în calciu sau proteine. Laptele cald este excelent pentru un somn bun, datorită conţinutului de triptofan. Acest aminoacid stimulează secreţia de serotonină, care induce o stare de bine, elimină stresul, depresia şi migrenele.

- Înlocuieşte duşul cu o baie călduţă cu uleiuri aromate.

- Păstrează un program fix pentru somn. Astfel, organismul îşi va crea un ritm al lui şi vei adormi mai repede.

Durerile, stresul, anxietatea şi depresia sunt cele mai comune cauze ale insomniei.

Aromaterapia

Eficiente contra insomniei sunt extractele de levănţică, valeriană, busuioc, coriandru, ienupăr, salvie, trandafir sau pergamută. Uleiurile esenţiale se pot inhala sau se pot vaporiza cu ajutorul lămpilor odorizante. O altă metodă este aplicarea a patru-cinci picături de ulei aromat pe un cub de zahăr care se lasă în cameră.

Acupunctura

Prin inserţia unor ace foarte fine în anumite puncte ale corpului se stimulează creşterea secreţiei de serotonină. Medicina chineză cunoaşte un număr mare de tipuri de insomnie şi pentru fiecare se foloseşte o altă combinaţie de puncte.

Ceaiuri pentru un somn bun

Unu din cinci adulţi apelează la medicina botanică drept alternativă la medicamente. Printre cele mai utilizate plante se numără:

-Ceaiul de muşeţel este cel mai cunoscut pentru efectele de relaxare şi pentru eliminarea tensiunii acumulate de-a lungul zilei. Infuzia se prepară adăugând apă clocotită peste două linguriţe de plantă. Le laşi 15 minute, apoi le acoperi pentru a păstra uleiurile volatile.

- La fel de bună este şi infuzia de tei, băută seara, înainte de culcare. Îţi trebuie numai una-două linguriţe de plantă la 250 ml de apă fiartă. După 10-15 minute, îndulceşti ceaiul cu miere.

- Te pregăteşte pentru somn şi valeriana. Ai nevoie de o linguriţă la 200 ml de apă clocotită. 

- Şi floarea pasi­unii, Passiflora in­carnata, este o plantă foarte eficientă pentru a­lungarea insomniei. A fost folosită de 200 de ani pentru proprietăţile sedative. Sunt de ajuns două ceşti de ceai, dar se pot folosi şi 30 de picături de tinctură, dizolvate în puţină apă. Prin acelaşi procedeu poţi beneficia de efectele calmante a 20 de picături de tinctură de levănţică.

- O alternativă la ceaiuri o constituie comprimatele care conţin valeriană, busuioc, mentă sau roiniţă. De pildă, una-două tablete cu valeriană, muşeţel şi passiflora, luate înainte de culcare, induc somnul într-un timp destul de scurt.    

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie cu competenţe în apifitoterapie Clinica medicală Medas Tel. 0745.053.687

Trebuie ţinut seama că, atunci când este vorba de o insomnie cronică, tratamentul trebuie urmat o perioadă de timp până la instalarea efectelor terapeutice. Seara, la culcare, se pot folosi infuzie dintr-o linguriţă de sunătoare la 200 ml de apă clocotită, infuzie de păducel sau 10-15 picături de tinctură, infuzie din trei linguri de talpa gâştei la 200 ml de apă clocotită sau tinctură.

Pentru femeile cu tulburări de menopauză se recomandă 20-40 de picături de tinctură de talpa gâştei de două-trei ori pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să nu apeleze la remedii, fie ele şi naturiste. Ele pot bea seara un ceai de tei sau de muşeţel îndulcit cu miere de albine. Ceaiurile pot fi înlocuite şi cu lapte cald.

Bine de ştiut

Ceaiul negru conţine o cantitate mare de cofeină, care poate alunga somnul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite