Banii pentru păduri, blocaţi de Ministerul Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de terenuri nu pot accesa cele peste 20 de milioane de euro daţi de Uniunea Europeană pentru împăduriri din cauza birocraţiei româneşti. Subsecretarul de stat Gică Duţă a declarat în aprilie că ghidul de finanţare va fi gata până la mijlocul anului. Acum, amână finalizarea documentului până în august.

Potrivit Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), până în 2013 ar trebui ca fermierii să împădurească 50.000 de hectare cu fonduri europene în valoare de 223 de milioane de euro.

Bani sunt, dar proprietarii de terenuri nu-i pot accesa pentru că, de trei ani de zile de la finalizarea PNDR, măsura privind prima împădurire a terenurilor agricole nu a fost încă lansată. Aceasta prevede, pentru anul în curs, alocarea a 22,9 milioane de euro.

„Din 2007 nu s-a ocupat nimeni de măsura aceasta, dar sperăm ca până la sfârşitul lunii august să terminăm ghidul de finanţare”, ne spune Gică Duţă, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Întrebat care sunt dificultăţile care stau în calea finalizării acestui ghid, Duţă ne-a răspuns că important este ca el să se asigure că împădurirea terenurilor agricole din bani europeni se va realiza în această toamnă şi că banii europeni nu vor fi irosiţi.

„În acest sens, am făcut un regulament prin care să mă asigur că cele trei structuri organizatorice implicate în implementarea măsurii, respectiv Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Inspectoratele Teritoriale deRegim Silvic şi Cinegetic, îşi vor face datoria”, a mai spus subsecretarul de stat, fără a oferi însă o explicaţie concretă.

Prea multă muncă 

Singurul argument dat de subsecretarul de stat ţine nu de responsabilitatea autorităţilor, ci tot de proprietarii de terenuri. Duţă a spus că cea mai dificilă este identificarea terenurilor agricole care ar avea nevoie de finanţare pentru împăduriri şi care presupune multă muncă în teren. „Lumea este încă neîncrezătoare în această măsură de împădurire”, susţine Duţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite