Acord european pentru reducerea poluării industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii europeni ai mediului s-au pus de acord - joi, la Luxemburg - să înăsprească legislaţia comunitară în materie de emisii poluante în industria grea.

Acest acord prevede regruparea într-o singură directivă, numită Industrial Emissions Directive (IED), a legilor actuale în materie de calitatea aerului, între care directivele IPPC - Integrated Pollution Prevention and Control directive şi LCPD - Large Combustion Plant Directive.

Centralele electrice existente vor trebui să se pună în conformitate cu noile norme până în 2016, dar statele membre vor putea să aplice progresiv controalele între această dată şi sfârşitul anului 2020. Noile centrale electrice însă vor trebui să respecte aceste reguli înainte de anul 2012.

Legile actuale care încadrează emisiile poluante în sectoare ca industria chimică, a oţelului, producţia energetică sau rafinarea conţin o largă serie de excepţii care permit multor din cele 52.000 de instalaţii industriale europene vizate de aceste legi să se sustragă oricăror obligaţii constrângătoare în materie de contaminare atmosferică, acvatică sau terestră, scrie Agerpres.

La acest acord s-a ajuns în urma unei intense dezbateri între o parte din ţări, precum Marea Britanie şi Polonia, care au încă un important număr de centrale funcţionând pe bază de cărbuni, şi altele - ca Germania - care au investit deja mult pentru reducerea emisiilor poluante.

Nouă legislaţie urmează să fie studiată de Parlamentul european.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite