5 reţete de leac cu bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studii efectuate în cele mai mari centre de sănătate din lume au demonstrat că un consum moderat de bere, în combinaţie cu plante, protejează organismul de o serie întreagă de afecţiuni.  

Compoziţia berii este complexă, datorită substanţelor hrănitoare pe care le conţine: vitaminele A, C, PP şi complexul vitaminic B (B1, B2, B6, B9 şi B12) şi minerale printre care se remarcă fosforul, siliciul, potasiul, magneziul şi calciul. Toate aceste elemente nutritive asigură echilibrul acizi-baze în organism şi favorizează asimilarea vitaminei C.

1 Forma medicinală, din pelin şi din sunătoare

Pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive (balonări, greaţă), foarte eficientă este berea medicinală. Aceasta se prepară dintr-un amestec de plante (câte 10 grame de flori de pelin şi de sunătoare) care se lasă la macerat într-un litru de bere preparat în casă, timp de trei zile. După aceea, băutura se strecoară şi se toarnă în sticle. Se bea câte o ceşcuţă după fiecare masă principală, 20 de zile.

2 Cu genţiană şi coajă de lămâie

Denumită şi bere englezească, forma preparată din rădăcină de genţiană (15 g), coajă de lămâie (10 g) şi din scorţişoară (1g) este eficientă în cazul persoanelor care obosesc uşor şi al şoferilor care călătoresc pe distanţe mari, fără riscul de a adormi la volan, ca tonic general. Ingredientele se macerează într-un litru de bere preparată în casă sau în bere fără alcool, timp de trei zile. Se strecoară şi se depozitează la rece. Zilnic, se consumă câte două ceşcuţe după mesele principale, un interval de trei săptămâni.

3 Cu cicoare şi cu păpădie

Este o băutură benefică mai ales pentru persoanele care lucrează mult şi care au un loc de muncă solicitant, deoarece are un efect revigorant. 20 g de rădăcină de cicoare şi 30 g de rizomi de păpădie se macerează într-un litru de bere. După trei zile, berea se strecoară şi se depozitează la rece. Se consumă câte două ceşcuţe zilnic, timp de o lună.

4 Din flori de oregano, pentru colici

Berea antifermentativă este o băutură ideală pentru persoanele care suferă de colici. Această formă de bere se prepară din 30 g de oregano (se aleg vârfurile înflorite ale plantei), care se lasă la macerat într-un litru de bere, timp de două zile. Se consumă câte o ceşcuţă, vreme de 14 zile sau când apar probleme digestive.

5 Din mentă pentru afecţiuni respiratorii

Pentru combaterea problemelor respiratorii este eficientă berea care conţine un macerat de mentă. Aceasta ajută la descongestionarea căilor respiratorii, dar stimulează şi puterea de concentrare. Se prepară dintr-un litru de bere făcută în casă şi din două linguriţe de mentă uscată. Planta se macerează în bere trei-patru zile, apoi băutura se filtrează. Se beau câte două ceşcuţe pe zi, 20 de zile.

Cum se prepară acasă

O bere foarte gustoasă şi sănătoasă se prepară din următoarele ingrediente: 8 l de apă, 600 g de boabe de orz netratate chimic, 600 g de boabe de porumb, 20 de conuri de hamei, o lingură de drojdie de bere şi 500 g de zahăr. Într-un vas emailat fierbe boabele de orz şi de porumb, timp de patru ore, la foc mic. Apoi, adaugă conurile de hamei şi lasă băutura să fiarbă încă 20 de minute.

După aceea, strecoară berea într-un vas curat şi adaugă zahărul. După ce băutura se mai răceşte, adaugă drojdia, amestecând bine ingredientele. Berea obţinută conţine 5% alcool. Trebuie s-o păstrezi la rece două zile, după care o torni în sticle închise ermetic. În această bere poţi să macerazi plante şi vei obţine o bere medicinală.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie

image

O bere cu adevărat sănătoasă este cea naturală, fabricată din apă, malţ, flori de hamei şi din drojdie. Aportul caloric din bere este foarte scăzut: 200 ml de băutură au doar 90 kcal şi, în cazul berii fără alcool, 100 ml au 17 kcal. Este de preferat să se consume bere nonalcoolică sau cu un conţinut scăzut de alcool, dar nici aceasta nu se bea zilnic. Hameiul din care se prepară berea conţine substanţe antioxidante care protejează organismul de radicalii liberi.

Adaosul de plante îi conferă berii beneficii terapeutice multiple, transformând-o într-un adevărat medicament.

Beneficiu: Un consum moderat de bere creşte valoarea colesterolului „bun”.                                   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite