5 preparate condimentate contra virozelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele frigului, principalul inamic al sănătăţii în anotimpul rece, pot fi îmblânzite cu ajutorul remediilor naturale preparate cu hrean, ghimbir, muştar, cimbru sau cu anason înstelat. Principiile antiinflamatoare, calmante şi energizante le recomandă.

Indiferent că le folosim sub formă de comprese, de siropuri, că le adăugăm în apă, în miere sau că le combinăm cu legume, toate aceste preparate condimentate atenuează simptomele tulburărilor respiratorii şi cresc imunitatea organismului.

1 Hreanul «scoate» răceala din corp

Atât proprietăţile antibiotice, cât şi cele anticancerigene ale hreanului se datorează substanţei numită sinigrină, conţinută în rădăcină. În acelaşi timp, hreanul este o sursă bogată de vitamine (mai ales din complexul B şi în vitamina C), de săruri minerale (magneziu, calciu şi fier), substanţe care activează imunitatea organismului.

Hreanul este un leac dovedit pentru tuse. În acest scop se prepară un sirop dintr-o  rădăcină de hrean tăiată felii şi din zece linguri de zahăr, lăsându-se la macerat trei ore. Din siropul obţinut se consumă câte trei linguri pe zi.     

2 Piperul combate febra

Piperul este un leac recomandat frecvent în tratamentul răcelilor. Efectul maxim al condimentului se obţine dacă se foloseşte măcinat: o linguriţă rasă de pulbere trebuie adăugată în 100 g de iaurt. Această pastă se pune pe o pânză de bumbac care se aplică pe abdomen în cazul stărilor febrile.

Prişniţa  se acoperă cu un prosop gros, iar terapia trebuie repetată cel puţin trei seri la rând. Contra răcelii, fitoterapeuţii mai recomandă piperul fiert în vin (zece  boabe la o cană cu vin). Leacul, care se bea după mesele principale, o zi sau două, activează la maximum circulaţia sângelui, stimulează transpiraţia şi scade febra.         

3 Ghimbirul, bun pentru imunitate

Calităţile plantei sunt apreciate unanim de fitoterapeuţii lumii, fiind indicată în tratamentul afecţiunilor sezonului rece, printre care: răcelile, tusea, artrita reumatoidă. Cercetătorii au descoperit în compoziţia plantei aproape 480 de compuşi cu valori terapeutice.

Ceaiul de ghimbir în amestec cu frunze de busuioc şi de soc este un tonic pentru persoanele cu imunitate scăzută care, prin natura profesiei, petrec multă vreme în aer liber în zilele friguroase sau pentru cele care călătoresc pe distanţe mari. Infuzia se prepară din două linguriţe de rădăcină rasă de ghimbir şi din câte două linguriţe de frunze de busuioc şi de soc care se adaugă în 300 ml de apă. Ceaiul se fierbe cinci minute la foc mic şi se bea dimineaţa, după micul dejun.

4 Muştarul calmează crizele de tuse

Seminţele de muştar conţin sinigrină, substanţă cu efect antiinflamator care se găseşte şi în hrean. În acelaşi timp, ele au proprietăţi antimicrobiene, calmante şi cicatrizante. Prin măcinarea acestora se obţine făina de muştar, folosită ca ingredient de bază la prepararea compreselor eficiente în tratarea bronşitei şi pentru calmarea durerilor de piept sau a celor cauzate de reumatism.

Pentru astfel de cazuri se amestecă trei linguri de făină de muştar cu cinci linguri de apă şi cu alte două linguri de ulei de măsline. Pasta obţinută se întinde pe o pânză care se aplică pe locul bolnav.  

5 Cimbrul,  antiseptic şi expectorant

Ca plantă aromatică, se foloseşte sub formă de ceai şi la preparatele culinare. Ceaiul de cimbru este un remediu indicat în tratamentul problemelor respiratorii: are efect de relaxare asupra muşchilor traheei, ceea ce explică beneficiile sale expectorante. De asemenea, infuzia este eficientă sub formă de gargară pentru gâtul iritat.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie
competenţă
în apifitoterapie
reflexoterapeut


În anotimpul rece, când corpul este supus capriciilor vremii, afecţiunile respiratorii au o frecvenţă crescută. Diferite condimente (piperul, ghimbirul, muştarul, hreanul şi scorţişoara) ne pot ajuta, deoarece stimulează imunitatea organismului, au proprietăţi antiseptice şi antioxidante, îmbunătăţesc circulaţia şi accelerează metabolismul. În acelaşi timp, înlătură senzaţia de frig şi răceala, desfundând căile respiratorii.

Curry, care conţine ghimbir, usturoi şi chilli, componente cu rol dovedit antiseptic, antibacterian, antiviral şi antiinflamator, este util în răceli. Cardamomul (plantă tropicală cu gust piperat) este un leac foarte eficient împotriva răcelii. Rădăcina de curcuma are o acţiune antibacteriană şi antiseptică, stimulând imunitatea organismului.

Efecte

Remediile condimentate cresc imunitatea organismului  şi îmbunătăţesc  circulaţia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite