5 plante de vară cu efecte vindecătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lavanda, izma şi salvia sunt doar câteva dintre plantele de sezon care ne pot veni în ajutor dacă ne confruntăm cu tulburări digestive, respiratorii sau nervoase. Vara este momentul propice să-ţi alcătuieşti trusa verde pentru anul care va veni, deoarece acum se culeg principalele plante medicinale.

Ceaiurile, tincturile şi uleiurile esenţiale din plante pot fi folosite pentru a remedia aproape orice afecţiune, atâta vreme cât le foloseşti corespunzător. Şi cum din iunie şi până în septembrie se găsesc peste 150 de specii de ierburi medicinale, aceasta este perioada propice să profiţi de beneficiile lor în stare proaspătă. Iată câteva dintre plantele de top ce pot fi culese în acest sezon şi află la ce le poţi folosi.

1 Relaxare cu lavandă

Această plantă este unul dintre cele mai bune remedii antistres, susţin specialiştii. Astfel, atunci când vrei să te relaxezi, poţi recurge cu încredere la un preparat din lavandă, ea având proprietăţi calmante şi ajutând la înlăturarea tensiunilor fizice şi psihice. „Lavanda se foloseşte sub formă de comprimate, de tinctură sau de ceai. Uleiul este adesea folosit în aromoterapie, dar şi pentru masaje, datorită proprietăţilor sale antiseptice, antispastice şi relaxante. În plus, puţin ulei pus în lampa de aromoterapie ajută la îndepărtarea insectelor", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie. Poţi folosi uleiul de lavandă şi dacă te confrunţi cu ciuperca piciorului, datorită proprietăţilor antifungice. El atenuează senzaţia de mâncărime şi de usturime. Îmbibă un tifon în ulei şi aplică-l pe zona afectată, în fiecare seară, până la dispariţia simptomelor.

2 Cicoarea, bună pentru ficat

Pentru a stimula funcţia biliară şi hepatică, dar şi pentru o bună detoxifiere a ficatului şi sângelui, poţi face o cură de trei luni cu infuzie din rădăcină de cicoare. Aceasta se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici, înainte de mesele principale. În plus, infuzia de cicoare îmbunătăţeşte digestia şi ajută la reglarea nivelului glicemiei. „Cicoarea este şi un tonic al sistemului nervos (din ea se obţine un înlocuitor al cafelei). Infuzia sau pulberea de cicoare ajută şi la combaterea asteniei, oboselii, stării de somnolenţă şi nevralgiilor", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

3 Dinţi mai albi cu salvie

Poţi folosi acestă plantă în diverse moduri: sub formă de infuzie, de tinctură de oţet aromat sau chiar de vin. Una dintre acţiunile recunoscute ale salviei este aceea că ajută la albirea dinţilor. Pentru a obţine rezultate vizibile în acest sens, este indicat să-ţi freci zilnic dinţii cu frunze de salvie. În plus, cataplasmele cu salvie ajută vindecarea rănilor şi a eczemelor.  Pentru a face cataplasmele, ai nevoie de o mână de frunze mărunţite de salvie, care se pun la înmuiat în apă caldă timp de una-două ore, după care se pun pe un tifon şi se aplică pe locul afectat. Potrivit medicului Ruxandra Constantina, salvia are şi efecte antispastice şi antibiotice, fiind indicată în afecţiunile intestinale şi respiratorii. Oţetul de salvie poate fi folosit pentru frecţii în caz de răceli, de dureri reumatice sau musculare.

4 Izma combate indigestiile

Izma bună sau menta este un remediu excelent pentru indigestii, enterocolite, colite de fermentaţie, toxiinfecţii alimentare sau dischinezii biliare. Iar toate acestea se datorează proprietăţilor antispastice, antivomitive, antiseptice şi analgezice ale plantei.
„Infuzia din izmă se foloseşte de obicei în combinaţie cu alte plante, precum tei, muşeţel, sunătoare sau roiniţă, fiind indicată şi în afecţiuni cronice ale pancreasului, dar şi în boli respiratorii, datorită acţiunii ei antiinflamatoare şi expectorante", explică medicul Ruxandra Constantina.Băile, inhalaţiile sau masajul cu ulei volatil de izmă ajută la combaterea oboselii psihice şi a depresiei.

5 Coada-racului reglează menstruaţia

Datorită proprietăţilor antihemoragice, coada-racului este un remediu excelent în caz de menstruaţii abundente. De altfel, această plantă are un efect benefic şi în caz de dureri menstruale sau de menstre neregulate. Prepară o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită, las-o la infuzat 10 minute şi apoi strecoar-o. Bea câte trei ceşti de ceai pe zi, după masă, timp de 12 zile. De asemenea, coada-racului poate fi administrată şi sub formă de tinctură. Tratamentul poate dura una-două luni, timp în care se iau câte 30-50 de picături de tinctură, diluată într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi. Ţine cont de faptul că preparatele din coada-racului trebuie luate doar după masă, deoarece pot produce iritaţii gastrointestinale. Aceste remedii sunt contraindicate dacă suferi de afecţiuni heptatice sau renale.

"Infuzia din izmă se foloseşte de obicei în combinaţie cu alte plante, precum tei, muşeţel, sunătoare sau roiniţă.''
Dr. Ruxandra Constantina apifitoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite