5 plante care domolesc pofta de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când pofta de mâncare este tot mai mare, iar cura de slăbire este tot mai greu de ţinut, unele plante medicinale pot fi soluţia. Luate în asociere cu dieta recomandată de nutriţionist, ele pot asigura succesul programului de slăbit. 

Specialiştii susţin că o cură de slăbire este mai eficientă ­dacă în paralel se administrează infuzii din plante precum: anghinare, garcinie,  valeriană, muguri de pin, scorţişoară şi ardei iute.

Anghinarea intensifică arderile

Cunoscută mai ales pentru proprietăţile ei diuretice, anghinarea are şi efect de reglare a poftei de mâncare. În acelaşi timp, infuzia din frunzele plantei stimulează procesele digestive şi metabolismul, împiedicând depunerea grăsimilor. Ceaiul se prepară astfel: peste o lingură de frunze uscate se toarnă 500 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat cinci minute. După răcire, se strecoară lichidul. Prima cană se consumă dimineaţa, după micul dejun. Restul cantităţii de ceai se bea pe parcursul zilei. Specialiştii recomandă ca tratamentul cu anghinare să se facă progresiv, începând cu cinci-şase linguri  în primele cinci-şase zile.

Garcinia taie apetitul pentru dulciuri

Planta este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru reglarea poftei de mâncare. Acidul hidroxicitric (HCA) din compoziţie scade treptat apetitul, prin inhibarea senzaţiei de foame de la nivelul creierului. De pe urma folosirii acestei plante au beneficii mai ales iubitorii de dulciuri, pentru că taie pofta de dulce. Extractul de garcinia nu are efecte secundare, nu creează dependenţă şi se administrează potrivit indicaţiilor fitoterapeutului.  

Valeriana  «calmează» foamea nervoasă

Pentru persoanele care se luptă cu tot felul de cure de slăbire fără succes, terapia cu valeriană poate fi o soluţie extraordinară. ­Este bine de ştiut că, pe lângă efectul calmant, valeriana taie instantaneu pofta de mâncare. În acest caz, se iau  câte 50 de picături de tinctură de trei ori pe zi, înainte de masă.

Pinul, înainte de masă, pentru saţietate

Mugurii de pin sunt un remediu eficient în reglarea poftei exagerate de mâncare, datorită uleiului esenţial alfa pinen din compoziţia lor. Tratamentul cel mai simplu constă în mestecarea câtorva muguri înaintea fiecărei mese. Ca urmare, apare senzaţia de saţietate rapid şi se vor consuma porţii de mâncare mai ­mici. De asemenea, se poate consuma şi decoctul din muguri de pin. Acesta se prepară din trei linguri de plantă la un litru de apă, care se fierbe timp de 15 minute. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile. Planta se poate procura de la magazinele naturiste, iar mugurii cruzi pot fi păstraţi multă vreme în frigider.

Scorţişoara, pentru gurmanzi

S-a dovedit că pudra de scorţişoară are efecte favorabile şi asupra gurmanzilor, deoarece temperează poftele alimentare şi contribuie la scăderea în greutate. Gurmandul trebuie să bea cel puţin două căni de ceai de scorţişoară pe zi (înainte de masă), preparat dintr-o linguriţă rasă de scorţişoară pudră şi din două linguri de suc de mere amestecate într-o cană cu apă fierbinte. Tratamentul trebuie continuat timp de o lună.

Ardeiul iute arde grăsimile

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea „Purdue", SUA, s-a demonstrat că ardeiul iute taie pofta de mâncare şi intensifică arderile. Aceste beneficii se datorează capsaicinei, o substanţă care-i conferă ardeiului gustul iute. Cine nu suportă ardeiul în stare crudă poate să bea zilnic câte o cană de infuzie, după fiecare masă principală. Leacul se prepară prin infuzarea unei linguriţe de ardei iute într-o cană cu apă fierbinte timp de zece minute. Terapia se poate continua vreme de şapte zile.    

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie şi  reflexoterapie

Plantele care taie pofta de mâncare dau senzaţia de saţietate, fiind un ajutor de nădejde în curele de slăbit. Seminţele de psyllium, de exemplu, se administrează cu foarte multă apă înainte de masă. Se recomandă şi tărâţele obţinute din măcinarea seminţelor acestei plante, mult mai bogată în fibre decât tărâţele de cereale. La o oră după administrare, apare senzaţia de saţietate, care durează câteva ore. Acelaşi efect îl au şi seminţele de chimen, folosite sub formă de infuzie sau adăugate în salate. De asemenea, infuzia sau sucul de urzică ţin în frâu pofta de mâncare. În acelaşi scop, efecte dovedite au anumite ceaiuri: din soc, din frunze de mesteacăn, din mătase de porumb sau din ceai verde.

Pont: Amestecul de scorţişoară, miere şi de seminţe de in (în părţi egale) dă senzaţia de saţietate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite