5 beneficii ale scorţişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirodenie cu o aromă plăcută, scorţişoara este şi un valoros remediu indicat de terapeuţi în tratamentul multor boli.  Virozele respiratorii şi problemele digestive sunt doar câteva dintre acestea.

1Reglează nivelul glicemiei

Scorţişoara are importante efecte antidiabetice, datorită substanţelor active care scad nivelul glucozei din sânge. Un studiu publicat în „Jurnalul Terapiilor Antidiabet" a relevat că administrarea unei cantităţi zilnice de scorţişoară (1-6 g) reduce nivelul glucozei din sânge cu 18-29%, nivelul trigliceridelor cu 23-30% şi nivelul colesterolului „rău" cu 7-27%. Aceste beneficii au fost constatate după 40 de zile de studiu.

2Remediu împotriva frigului

Friguroşii pot să urmeze o terapie cu pudră de scorţişoară (o linguriţă de pudră amestecată într-o ceaşcă cu infuzie de busuioc sau într-o cană de vin fiert) timp de 10 zile. Acest remediu le întăreşte imunitatea şi le încălzeşte extremităţile. Când scorţişoara este amestecată cu miere (câte o linguriţă din fiecare), combate simptomele de viroză respiratorie. Terapia se repetă de trei ori pe zi, un interval de trei-patru zile.  

3Împrospătează respiraţia

Dacă bei o limonadă care conţine scorţişoară, respiraţia ta poate fi proaspătă întreaga zi. Într-un pahar cu apă caldă amestecă două linguriţe de miere,  una de scorţişoară şi o feliuţă de lămâie. De asemenea, poţi să faci gargară cu un amestec obţinut din scorţişoară şi miere (câte o linguriţă din fiecare), adăugat într-un pahar cu apă caldă.

4Stopează evoluţia celulelor canceroase

Un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea din Kansas semnalează efectul antitumoral exercitat de scorţişoară. Adău­gată frecvent în preparate dulci (salată de fructe, orez cu lapte, compot), pulberea de scorţişoară poate să stopeze dezvoltarea celulelor canceroase. Pentru a combate efectele prelucrării termice, spun specialiştii, plăcinta cu mere şi piureurile de dovleac sau de castane se asezonează cu scorţişoară.

5Combate tulburările de apetit

Fitonutriţionistul francez Eric Favre îşi asigură pacienţii că dereglarea apetitului poate fi eliminată prin intermediul pulberii de scorţişoară. El recomandă  persoanelor care nu au poftă de mâncare să introducă în dietă salate de fructe asezonate cu pudră de scorţişoară. O cură cu astfel de salate, urmată un interval de zece zile, redă bolnavului pofta de mâncare. Pe de altă parte, pudra de scorţişoară are efecte favorabile şi asupra gurmanzilor, deoarece temperează excesele alimentare şi contribuie la scăderea în greutate. Gurmandul trebuie să bea cel puţin două căni de ceai de scorţişoară pe zi, preparat dintr-o linguriţă rasă de scorţişoară pudră şi două linguri de suc de mere amestecate într-o cană cu apă fierbinte. Tratamentul trebuie continuat timp de o lună.

Poţi combate sughiţul  cu ajutorul unei linguriţe de pudră de scorţişoară infuzată într-un pahar cu apă fierbinte, timp de trei minute. Licoarea se bea cu înghiţituri mici.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Scorţişoara combate radicalii liberi şi previne îmbătrânirea prematură, bolile cardiace, afecţiunile degenerative şi cancerul.. Cele mai recente studii au descoperit noi valenţe terapeutice ale scorţişoarei: utilizat cu regularitate, acest condiment-medicament fluidifică sângele şi are acţiune preventivă pentru apariţia trombozelor, iar efectul antiseptic şi antimicrobian este util în caz de infecţii urinare. Scorţişoara contribuie la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, are acţiune tonică şi revigorantă, combate oboseala şi astenia. Uleiul volatil extras din scorţişoară, graţie efectelor sale antiseptice şi anestezice, este folosit în stomatologie pentru calmarea durerilor de dinţi şi pentru tratarea gingivitelor. Vinul amestecat cu scorţişoară (50 de grame la un litru de vin) are proprietăţi benefice în caz de balonări sau de constipaţie. Presărată în diferite salate şi mâncăruri, scorţişoara  stimulează digestia.

Aromă: Uleiul de  scorţişoară face mai plăcută administrarea medica-mentelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite