5 afecţiuni tratate cu cartofi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent că suferi de gastrită, de ulcer, de migrenă sau de diabet, cartofii îţi pot fi de ajutor. Află în continuare cum poţi prepara cu uşurinţă şi cum poţi folosi leacurile pe bază de cartofi.

1 Sucul, bun în caz de gastrită

În tratamentul gastritelor hiperacide şi al ulcerului gastric sau duo­denal, sucul de cartofi este un remediu foarte bun, deoarece este emolient, calmând şi cicatrizând mucoasa digestivă. Tratamentul este simplu: timp de o lună se bea câte un sfert de pahar de suc de cartofi cruzi, de trei ori pe zi. Prima porţie se bea dimineaţa, pe stomacul gol.

O altă porţie se bea cu 15 minute înainte de masa de prânz, iar ultima, cu zece minute înainte de cină. Sucul poate fi diluat cu apă caldă, dar poate fi adăugat şi în supă sau în ciorbă. De asemenea, extractul crud de cartofi are efectele scontate în constipaţie, în hepatită, în litiază biliară şi în combaterea scorbutului (carenţa vitaminei C).

2 Extractul atenuează durerile reumatice

În caz de reumatism, se administrează câte două linguri de extract proaspăt, obţinut din cartofi cruzi, înaintea meselor principale. Tot pentru reumatici este benefic un decoct obţinut prin fierberea a 30 g de coajă de cartofi cruzi în 250 ml de apă, care se bea zilnic, un interval de cel puţin trei săptămâni.

Această cură asigură organismului un nivel ridicat de săruri minerale şi este un bun detoxifiant. Gustul băuturii poate fi îmbunătăţit cu suc de mere. Sucul cartofului crud este indicat în tratamentul reumatismului pentru efectul lui diuretic, stimulând eliminarea toxinelor şi acidului uric. În plus, amidonul conţinut de cartofi este un bun remediu pentru atenuarea simptomelor asociate acestei afecţiuni (dureri şi umflături la nivelul articulaţiilor genunchiului, şoldului sau la coloană).

3 Alungă migrenele

În cazul migrenelor cauzate de stres sau de oboseală excesivă, sunt eficiente compresele cu felii de cartofi. Se alege un cartof mai mare şi se taie rondele subţiri, care se pun pe frunte. Deasupra acestora se aplică o bucată de pânză, pentru ca sucul de cartof să nu se evapore prea repede. Dacă durerea nu cedează, după 15 minute se înlocuieşte compresa cu alte rondele proaspete de cartofi.     

4 Calmează accesele de tuse

Frunzele de cartofi au şi ele o întrebuinţare terapeutică. Specialiştii europeni au dovedit că un ceai preparat din frunze proaspete de cartofi, din culturi netratate chimic, calmează accesele de tuse. Ceaiul se prepară din trei linguriţe de frunze proaspete, care se fierb cinci minute în 750 ml de apă. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Ceaiul se bea între mese, pe parcursul unei zile, iar cura durează o săptămână.

5 Grăbesc cicatrizarea leziunilor pielii

Pentru diferite probleme ale pielii, fie că sunt arsuri, crăpături ale epidermei, fie că sunt ulceraţii, cataplasmele cu cartofi sunt de ajutor. Se rad doi cartofi, se amestecă cu miere sau cu ulei de măsline şi acest terci se aplică pe zona afectată. Deasupra se pune un pansament, care să menţină mai mult timp umiditatea compresei.  

Nu favorizează îngrăşarea

Specialiştii apreciază că atunci când nu sunt preparaţi cu grăsime, cartofii nu contribuie la creşterea în greutate şi pot fi recomandaţi persoanelor care au predispoziţie la îngrăşare, chiar şi obezilor şi bolnavilor hepatici. În cazul diabeticilor, administrarea zilnică a câte 1-1,5 kg de cartofi atenuează unele simptome specifice, precum poliuria (urinările frecvente) şi polidipsia (setea exagerată).

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut

Potrivit medicinei moderne, cartoful este permis şi persoanelor predispuse la îngrăşare şi chiar este recomandat obezilor, hepaticilor şi diabeticilor. Ce argumentează specialiştii în acest sens? Graţie compoziţiei sale bogate în potasiu şi sărace în sodiu, datorită prezenţei în cantităţi considerabile a vitaminelor C şi A, cu rol antioxidant, cartoful are acţiune depurativă.

De asemenea, accelerează funcţiile digestive şi ameliorează starea generală. Toate aceste beneficii sunt valabile pentru cartofii fierţi în coajă. Şi sucul crud de cartofi este benefic, având acţiune diuretică şi calmantă pentru mucoasa gastrică. Cartofii prăjiţi sunt alimente nocive şi o sursă de grăsimi nesaturate.

Beneficiu

Cartofii conţin tuberină, o substanţă azotată care favorizează procesul de creştere a copiilor.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite