Un sfert dintre români iau antibiotice de două-trei ori pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Automedicamentaţia este destul de răspândită printre români şi nu de puţine ori aceştia iau antibiotice după ureche.

Potrivit unui studiu, aproape un sfert dintre români iau antibiotice de două-trei ori pe an, iar 12 % din aceştia folosesc astfel de tratamente de circa cinci ori pe an sau chiar mai des, scrie Realitatea.net.

Potrivit aceleiaşi cercetări, 44% dintre românii cu vârsta peste 15 ani au luat cel puţin o dată în ultimele şase luni un tratament cu antibiotic, în timp ce 23% au luat astfel de medicamente cu o lună în urmă sau mai recent.

Doar 8% dintre persoanele chestionate au răspuns că nu s-au tratat niciodată cu antibiotice.

Potrivit studiului, cei mai mulţi dintre români folosesc tratamente cu antibiotice pentru răceală (21%), infecţie asociată cu durerile de dinţi (18%), infecţie cu durere în gât (7%), gripă (7%) sau infecţii, în general (5%).

Medicul de familie reprezintă principalul prescriptor al tratamentelor pe bază de antibiotice pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi, în timp ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre participanţii la cercetare.

În 9% dintre cazuri, recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenţi au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite