De la 1 septembrie, vom mai primi gratuit doar tratamente ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna viitoare, statul va deconta doar medicamentele generice, cele mai ieftine de pe piaţă, diferenţa fiind suportată de bolnavi.

Ministerul Sănătăţii a modificat recent metodologia de calcul a preţurilor de decontare pentru medicamentele care se acordă gratuit bolnavilor. Mai exact, statul nu va mai deconta decât medicamentul dintr-o anumită clasă care are cel mai mic preţ. În acest fel, statul încurajează consumul de medicamente generice, adică cele care conţin aceeaşi subtanţă activă şi care au, în mare, acelaşi efect ca originalul, dar costă mai puţin. Astfel, cei care aleg produsul cel mai scump ar putea suporta chiar şi 80% din preţul tratamentului.
„În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem să încurajăm folosirea medicamentelor generice, adică a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative", spune Ritli Ladislau, noul ministru al Sănătăţii.

Medicamentele inovative, decontate 100%


Conform actului normativ, medicamentele inovative, scumpe, care nu au un înlocuitor pe piaţă, vor fi decontate integral, ca şi până acum. Noile reguli se aplică persoanelor care suferă de afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, adică diabet, tuberculoză, cancer, HIV/SIDA sau hemofilie.
Din primele calcule realizate de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în urma aplicării noilor măsuri se vor putea realiza economii în valoare de aproximativ 150 milioane de lei pe an în cadrul programelor de sănătate, ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să susţină, în continuare, costurile necesare asigurării acestor medicamente gratuite.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite