Medicament revoluţionar în tratamentul gripei A/H1N1, descoperit în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 12 ani de cercetare, cercetătorii din Republica Moldova au creat un nou medicament, un preparat antiviral eficient împotriva gripei A/H1N1, şi chiar împotriva HIV/SIDA.

Medicamentul revoluţionar oferă o sferă largă de acţiune, inclusiv tratarea hepatitelor virale, a afecţiunilor non-gripale şi chiar împotriva HIV/SIDA, susţine Constantin Spânu, vicedirectorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (SANEPID) şi unul din autorii invenţiei.

Astfel, preparatul antiviral este o alternativă la medicamentele Tamiflu şi Zanamivir, utilizate în tratamentul gripei pandemice.

Este un produs pe bază de substanţe biologic active, obţinut din deşeuri alimentare, ceea ce îl face să fie un medicament neagresiv, care poate fi folosit de absolut toţi, atât de către copii cât şi de către adulţi, potrivit doctorului Constantin Spânu.

Utilitatea medicamentului a fost recunoscută şi de către alte ţări, acesta primind mai multe distincţii la diferite expoziţii naţionale şi internaţionale. "Preparatul a câştigat Medalia de aur, în cadrul Expoziţiei de invenţii de la Geneva, distincţia Ordinul comandor, la Bruxelles, Belgia. A mai participat la expoziţiile de la Moscova, Bucureşti, Iaşi, Serbia", a precizat doctorul Spânu.

La realizarea acestui medicament, începută cu 12 ani în urmă, au participat savanţi de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor a Academiei de Ştiinţe din R. Moldova, SANEPID, Agenţia Medicamentului şi Catedra de profil a Universităţii de Stat de Medicină "Nicolae Testimiţeanu".

Află ce alte boli grave pot fi tratate cu noul medicament descoperit de cercetătorii moldoveni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite