La medic prin satelit, videotelefon sau internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii pot primi rețete medicale sau sfaturi avizate de la specialişti aflați în alte localităţi. Acest lucru este posibil datorită sistemelor de telemedicină. Tehnologia este folosită şi de medicii români, care pot cere în timp real ajutorul colegilor din străinătate.

Telemedicina asigură servicii medicale la distanţă, prin intermediul satelitului şi videoconferinţelor. La noi, telemedicina s-a dovedit utilă mai ales chirurgilor. Acesta este cazul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, unde s-au realizat mai multe schimburi de opinii în timpul videoconferinţelor între medicii români şi cei străini.

„Telemedicina permite o serie de aplicaţii legate de comunicarea cu colegii noştri din străinătate (SUA), pentru solicitarea unor opinii medicale în timpul operaţiilor. Telemedicina are şi aplicaţii didactice, fiind de ajutor studenţilor în domenii precum chirurgia laparoscopică“, afirmă Irinel Popescu, profesor şi medic chirurg, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.

Utilă în urgenţele medicale

În cazul unor accidente, precum cele rutiere, telemedicina permite comunicarea audio şi video permanentă între medicii de pe ambulanţe şi cei din spital.

„Telemedicina este de un mare folos în situaţiile de urgenţă, precum şi în interpretarea unor analize medicale“, afirmă doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Pe viitor, se apreciază că prin intermediul sistemelor de telemedicină se vor putea transmite medicilor din anumite spitale ecografii de la locul accidentului sau din alte unităţi sanitare.

În prezent, există discuţii de implementare a sistemului de telemedicină în judeţele Braşov, Alba, Harghita, Sibiu, Covasna, Mureş şi Bistriţa. Camerele de resuscitare şi de primiri urgenţe din spitalele judeţene vor fi conectate audio-vizual la unitatea de primiri urgenţe din Târgu Mureş. Sistemele de telemedicină au utilitate şi pentru pacienţi.

Astfel, orice român poate beneficia de consultaţii medicale din faţa calculatorului. Condiţia este să semneze un contract cu firma de telefonie Orange. Există mai multe variante de abonament, în funcţie de complexitatea serviciilor oferite, cel mai mic fiind de 15 euro.

Pacienţii au dosare medicale virtuale

Cu ajutorul unui dispozitiv asemănător unei brăţări, pe care pacientul îl montează pe încheietura mâinii, se pot realiza anumite măsurători, precum: nivelul tensiunii arteriale, frecvenţa cardiacă şi respiratorie, regularitatea ritmului cardiac şi temperatura corpului.

Prin tehnologia wireless, aceste măsurători medicale ajung în dosarul virtual al pacientului, la care are acces medicul. 

image
image

Telemedicina este de un mare folos în situaţiile de urgenţă, precum şi în interpretarea unor analize medicale.

image


Raed Arafat
subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite