Ce mancare nu avem voie sa dam copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe masura ce copilul creste, el este dornic sa incerce cat mai multe tipuri de mancare, iar parintii se bucura sa-i diversifice dieta. Dar, este important de stiut ca nu toate alimentele sunt bune

Pe masura ce copilul creste, el este dornic sa incerce cat mai multe tipuri de mancare, iar parintii se bucura sa-i diversifice dieta. Dar, este important de stiut ca nu toate alimentele sunt bune pentru un copil mic. Unele ii pot provoca alergii, altele sunt greu de digerat, iar cu altele se poate ineca.
Laptele de vaca suprasolicita rinichii bebelusului
"in primele sase luni de la nastere, trebuie evitat orice tip de aliment, in afara de laptele matern. Prin compozitia sa nutritiva, laptele mamei este alimentul ideal pentru un nou-nascut. Totusi, daca exista contraindicatii se poate recurge la anumite formule de lapte praf", ne-a declarat conf. dr. Matei Dumitru. in aceasta perioada trebuie evitate toate mancarurile solide si laptele de vaca. "Acesta are o compozitie chimica careia sistemul digestiv al copilului nu este adaptat sa-i faca fata. Are un continut ridicat de proteine, contine de 4-5 ori mai multa sare decat laptele matern, contine substante care pot provoca alergii si, cel mai important, nu are anticorpii materni. Laptele de vaca poate suprasolicita functia renala", ne-a mai spus dr. Matei Dumitru.
Faina de grau trebuie inlocuita cu faina de orez
Dupa varsta de 6 luni, pe langa laptele matern se introduc progresiv si alte alimente, cum ar fi supa de zarzavat cu carne mixata si faina de orez. in nici un caz copilul nu trebuie hranit cu faina de grau, pentru ca se poate dezvolta alergia la gluten. Copilul mai poate fi hranit si cu oua, dar numai cu galbenusul, fiert tare. Si la albus micutul poate fi alergic. Un alt aliment care ar trebui evitat este mierea, pentru prevenirea botulismului. Intestinul unui adult poate impiedica dezvoltarea sporilor botulinei, insa, la un bebelus, ei se pot dezvolta si ii pot pune viata in pericol. "Mama cat alapteaza la san trebuie sa evite alimentele care pot modifica gustul laptelui, cum ar fi ceapa, usturoiul, cafeaua, condimentele si alcoolul. Citricele nu sunt interzise copilului, dar ele ii pot provoca disconfort intestinal. De asemenea, trebuie evitate alunele. Fructele recomandate sunt marul, morcovul, banana, dar acestea trebuie taiate in bucati foarte mici, astfel incat sa nu existe pericol de inecare", ne-a mai spus dr. Dumitru. Dupa varsta de 9 luni, se poate introduce painea si unele alimente mai grosiere, dar in bucati mici. "in acest moment pe piata se gasesc alimente deja preparate, de tipul baby-food si junior-food. Este bine de retinut ca, pe parcursul primului an, i se pot da copilului suplimente de vitamina D si fier", sustine dr. Dumitru. Parintii ar trebui sa evite sa-i dea copilului sa manance in masina, acolo bebelusul fiind mai greu de supravegheat.
Capsunile, interzise pana la trei ani
intre un an si trei ani, copilul poate fi hranit cu aproape orice fel de aliment. Cu toate acestea exista si restrictii. "Nu are voie untura, capsune, fasole uscata, linte, alimente sarate si condimentate. Mai mult, trebuie pastrata o igiena riguroasa a mainilor si a unghiilor. in aceasta perioada, copilul nu trebuie fortat sa manance, pentru ca se poate ajunge la anorexie psihogena, adica va face o reactie de respingere a oricarui aliment si se va infometa. De asemenea, o mancare nu trebuie oferita la toate mesele", ne-a mai precizat conf. dr. Dumitru. in general, alimentele au un anumit potential alergic. Uleiurile vegetale si animale, oxidate si rancede, pot sa provoace alergii. Acestea se pot manifesta digestiv, prin voma, diaree, dureri abdominale sau cutanat, prin eczeme sau urticarii. Pentru a preveni aparitia alergiilor, mama ar trebui sa evite alimentele conservate si condimentele. Dupa cum spune conf. dr. Matei Dumitru cele mai bune alimente sunt cele proaspete si preparate cat mai simplu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite