Cum luptăm cu foamea de cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine nu a fost cuprins niciodată de febra cumpărăturilor? De ce unii oameni cheltuiesc fără să mai ţină cont de cât cheltuiesc? Există vreo modalitate de a rezista febrei cumpărăturilor?

Cine nu a fost cuprins niciodată de febra cumpărăturilor? De ce unii oameni cheltuiesc fără să mai ţină cont de cât cheltuiesc? Există vreo modalitate de a rezista febrei cumpărăturilor? Obiectul în sine nu are importanţă, fie că este vorba de haine, de electronice sau de o maşină, situaţia nu se schimbă când este vorba de dorinţe Este vorba de ideea de a cumpăra ceva care provoacă mulţumire sufletească: obiectul respectiv nu trebuie să aparţină altcuiva. Cumpărătorul, fie el bărbat sau femeie, este ca un Don Juan care doreşte orice femeie pe care o vede, dar devine complet indiferent după ce "a avut-o".

Depresia şi "shoppingul compulsiv"
Unele femei se consolează în urma unor decepţii amoroase sau a unor dificultăţi apărute în viaţa lor, mergând la cumpărături. Tensiunea provocată de dorinţa de a avea obiectul ales calmează suferinţa. Dar, odată ce obiectul a fost achiziţionat, plăcerea scade şi durerea revine: trebuie să viseze la un nou obiect, să-şi imagineze că-l utilizează, să-şi imagineze cum se simt dacă nu cumpără acel obiect, pentru ca dorinţa de a cumpăra să renască. Este vorba, de fapt, de "cumpărăturile compulsive", o boală asemănătoare bulimiei: este ca o senzaţie de foame care nu dispare niciodată.

Dragostea vs iubirea de obiecte
Banii, factor indispensabil al acestor tranzacţii, permit achiziţionarea unui obiect de care ne-am îndrăgostit. Abuzând de cărţile de credit, unii ajung să aibă mari dificultăţi financiare. Este mai bine ca aceste persoane să se întrebe de unde le vine dorinţa de a cumpăra. Ideea de a-şi permite o mică nebunie marchează debutul febrei cumpărăturilor: persoana respectivă îşi face o plăcere. Câteodată, această dorinţă vine din faptul că, în copilărie, acestor persoane li s-au refuzat multe lucruri, câteodată este vorba de un soţ zgârcit care controlează excesiv bugetul soţiei Cheltuirea banilor apare atunci ca o răzbunare pe trecut şi pe ceea ce aceste persoane interpretează ca fiind o lipsă de dragoste din partea părinţilor sau a partenerului.

Controlul dorinţelor
Pentru a te "dezintoxica", există mai multe tehnici:
* Cumpărăturile trebuie făcute împreună cu prietenii, aceştia putându-l ajuta pe cel în cauză să-şi ţină dorinţele în frâu;
* Cumpărătorul trebuie să facă o listă a defectelor obiectului;
* La fiecare nouă rundă de cumpărături, trebuie să se înjumătăţească lista de cumpărături sau să se micşoreze treptat bugetul;
* Persoana dependentă ar trebui să-şi modifice imaginea pe care o are despre ea însăşi: prietenii acesteia vor învăţa să o iubească pentru alte lucruri decât aspectul său exterior.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite