În luptă cu kilogramele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin implicaţiile grave pe care le are asupra sănătăţii, obezitatea tinde să devină o adevărată ameninţare mondială. Află ce stil de viaţă să adopţi şi ce variante de tratament există pentru a ţine sub control această boală a societăţii moderne.

Acumularea excesivă de grăsime corporală nu este o doar o simplă afecţiune, ci un adevărat pericol pentru sănătate.Cancerul, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, apneea de somn, afecţiunile vezicii biliare, bolile hepatice sau cele cardiace sunt doar câteva dintre complicaţiile obezităţii.

Din fericire, obezitatea poate fi tratată fie prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin dietă, fie prin unele metode chirurgicale moderne, cum ar fi bypassul gastric, gastrectomia longitudinală şi inelul din silicon, practicate şi în România.

Obezitatea, moş­tenire de familie

Se ştie că obezitatea este urmarea stilului de viaţă. Pe de altă parte, factorul genetic are şi el o contribuţie majoră. Descoperirea recentă, cu ajutorul tehnicii de manipulare a codului ADN, a trei noi gene asociate cu supraponderalitatea a ajutat la realizarea unei hărţi genetice a obezităţii severe. Descoperirea ar putea ajuta la identificarea precoce a persoanelor cu predispoziţie spre îngrăşare.


Stabileşte-ţi dieta cu un specialist

Consumul de alimente cu un conţinut ridicat de calorii (băuturi carbogazoase, dulciuri), precum şi orarul nepotrivit de masă favorizează luarea în greutate. Un prim obiectiv poate fi adoptarea unei diete moderat hipocalorice, care presupune reducerea caloriilor. Astfel, reducând 500 de kilocalorii din dieta zilnică, poţi slăbi aproape un kilogram într-o săptămână, iar un deficit de 1.000 de kilocalorii pe zi poate duce la pierderea a două kilograme pe săptămână.

O dietă intens hipocalorică presupune supravegherea pacientului de către un specialist în diabet, boli metabolice şi nutriţie. Necesităţile nutriţionale diferă de la o persoană la alta, iar nutriţionistul este cel mai în măsură să stabilească un plan de alimentaţie individualizat.

image



Când trebuie să te îngrijorezi

Un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 este un semn că trebuie să slăbeşti, mai ales dacă există în familie un istoric de boli cardiace, de diabet sau de hipertensiune. Reţine că greutatea din jurul taliei este cea mai periculoasă pentru sănătate.

Potrivit unui studiu recent, realizat de Institutul German de Nutriţie, persoanele cu grăsime abdominală sunt mai expuse riscului de deces din cauza unor boli asociate obezităţii, chiar dacă IMC are o valoare normală. Potrivit specialiştilor, o dimensiune a taliei mai mare de 102 centimetri la bărbaţi şi de 88 centimetri la femei reprezintă obezitate abdominală.

Slăbeşte sănătos!

Nu îţi propune să slăbeşti în scurt timp patru kilograme, de exemplu! Nu te lăsa amăgit de ceaiurile şi de pastilele de slăbit care promit că „topesc” grăsimile. În afara faptului că nu fac minuni, ele pot avea efecte secundare neplăcute: greaţă şi ameţeli. Specialiştii recomandă o pierdere treptată în greutate şi, mai ales, schimbarea comportamentului alimentar pe termen lung.

O cură de slăbire în cazul persoanelor obeze trebuie să dureze aproximativ şase luni, după care se recomandă ca greutatea să fie ţinută sub control. Dacă fumezi sau consumi alcool, este timpul să renunţi la aceste vicii. Cea mai potrivită strategie este adoptarea unui regim alimentar particularizat, asociat cu exerciţii fizice regulate.

10 reguli de alimentaţie în obezitate

1.Legumele şi fructele, în afara faptului că au puţine calorii, furnizează organismului vitaminele necesare, mai ales în cura de slăbire.
2.Nu sări peste micul dejun, la care poţi consuma lapte degresat cu cereale integrale.
3.Alege iaurt şi brânză degresate, în locul caşcavalului şi al brânzei topite, care au mai multe calorii.
4.Consumă carne slabă, de peşte şi de pui. Evită mâncarea prăjită în ulei sau în untură.
5.Alege supele cu legume şi piept de pui în locul ciorbelor preparate cu smântână.
6.Evită alimentele bogate în grăsimi: produsele fast-food, untul, margarina, maioneza, sosurile, îngheţata, prăjiturile, foietajele.
7.Citeşte eticheta alimentelor, pentru a afla câte calorii şi grăsimi conţin.
8.Bea cât mai multă apă plată şi sucuri naturale (exclus băuturi carbogazoase).
9.Persoanelor obeze care au hipertensiune arterială li se recomandă un regim sărac în sare, iar diabeticilor, un regim particularizat, sărac în glucide şi în lipide.
10.
Mănâncă puţin şi des: câte 4 – 5 gustări pe zi.

Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist Bio Nutriliv

O persoană supraponderală sau obeză ar trebui să evite produsele zaharoase (atât alimente, cât şi băuturi), făinoasele (pâine, paste făinoase, cartofi, orez), grăsimile animale şi fructele foarte dulci (banane, struguri, smochine, curmale, stafide). Trebuie să se pună accent pe proteine (carne slabă, brânzeturi degresate), legume, salate şi fructe nu foarte dulci. Mesele trebuie luate la ore fixe, ultima masă din zi fiind cel târziu la ora 20.

Ce ar trebui să înlocuieşti

image



Cum prepari alimentele?

Cele mai sănătoase metode de preparare a alimentelor sunt fierberea simplă sau la aburi, această ultimă variantă având avantajul că păstrează mai bine substanţele nutritive. Coacerea la cuptor şi grătarul cu aer cald sau cu abur sunt alte două metode indicate. Evită, pe cât se poate, prăjirea alimentelor!

Obezitatea în cifre

-În jur de un sfert din români sunt obezi.
-În 2002 a fost realizată prima operaţie de bypass gastric pe cale laparoscopică din România.
-OMS recomandă consumul a 400 grame de fructe şi legume zilnic de persoană.
-22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali.

Mişcarea arde caloriile

image

O dietă adecvată în obezitate nu poate da rezultate vizibile fără o activitate fizică regulată, care reduce ţesutul adipos şi menţine musculatura. Mişcarea poate reduce la jumătate riscul de apariţie a obezităţii. Începe cu 30 – 60 de minute de mişcare moderată zilnic, cum ar fi mersul pe jos, după care continuă cu o activitate fizică ceva mai intensă. Înlocuieşte activităţile sedentare, cum ar fi privitul la televizor, cu o plimbare în parc.

Iar dacă nu poţi renunţa la privitul la televizor, poţi alege să pedalezi pe bicicletă în timp ce urmăreşti emisiunile preferate. Şi, nu în ultimul rând, ţine cont şi de factorul estetic: mişcarea va ajuta la formarea unei siluete armonioase după ce vei pierde kilogramele în plus.

Dacă nu îţi plac exerciţiile fizice...

-urcă pe scări, nu cu liftul sau cu scările rulante
-mergi pe jos la cumpărături
-aleargă în parc o jumătate de oră
-mergi cu bicicleta
-coboară din autobuz cu o staţie mai devreme şi mergi pe jos
-unele activităţi casnice (spălatul geamurilor, făcutul patului, grădinăritul) sau plimbatul câinelui ajută, de asemenea, la arderea caloriilor.

Nu lua la întâmplare pastile de slăbit!

image

În unele cazuri, mai ales dacă indicele de masă corporală se menţine peste 30, în ciuda modificării stilului de viaţă şi practicării de activităţi fizice, există posibilitatea ca medicul specialist să îţi recomande unele medicamente pentru slăbit. Atenţie! Nu lua aceste medicamente fără indicaţia medicului, pentru că cele mai multe au efecte secundare, printre care tahicardii şi creşterea tensiunii arteriale.

Informează doctorul dacă ai boli renale, diabet, hipertensiune, boli de inimă, hipertiroidism, depresie sau epilepsie. Aceste pastile scad senzaţia de foame, acţionând fie la nivel cerebral, fie la nivelul tubului digestiv, unde scad absorbţia grăsimilor. Recent, Comisia Europeană a aprobat un produs pentru scăderea în greutate, care se eliberează fără prescripţie medicală. Este vorba despre un medicament care are ca substanţă activă orlistatul.

Leptina, un posibil tratament în viitor

Leptina, un hormon care suprimă senzaţia de foame, ar putea fi cheia unor tratamente viitoare împotriva obezităţii. Din păcate, doar organismul persoanelor normoponderale răspunde la acest hormon, nu şi cel al persoanelor supraponderale. Pe piaţă există însă o serie de medicamente care scad rezistenţa persoanelor obeze la leptină. Deocamdată, aceste tratamente au fost testate doar pe şoareci de laborator obezi. Astfel, s-a obţinut o sensibilizare a creierului cobailor la efectul leptinei.

Metode chirurgicale

Bypass-ul gastric poate vindeca şi diabetul de tip 2

Din fericire, chirurgia are metode care ajută la tratarea obezităţii. Una dintre ele este bypass-ul gastric, un procedeu laparoscopic care presupune realizarea unei pungi gastrice de mici dimensiuni, ce se conectează la jejun (o parte a intestinului subţire). Alimentele înghiţite umplu această punguliţă şi sunt dirijate direct în intestin. Această operaţie poate rezolva problema diabetului zaharat noninsulinodependent (de tip 2), prezent la multe din persoanele obeze, sau poate reduce medicaţia antidiabetică. 

Inelul gastric ajută la slăbit

Inelul gastric din silicon (Gastric Banding) este o altă metodă chirurgicală de tratare a obezităţii. Acest inel, montat laparoscopic în jurul stomacului, în partea superioară a acestuia, îi permite pacientului să mănânce mai puţin. Pentru că stomacul îşi  micşorează dimensiunea în urma strangulării, senzaţia de saţietate se instalează mult mai repede, mâncarea ocupând doar partea de deasupra inelului.

Gastrectomia longitudinală micşorează stomacul

image

Una dintre cele mai noi tehnici de tratare a obezităţii este gastrectomia longitudinală (Gastric Sleeve).

Procedura presupune îndepărtarea unei mari părţi din stomac (în jur de 80 la sută). În urma acestei operaţii, se diminuează senzaţia de foame, pacientul mănâncă puţin şi se satură repede. Toate persoanele care recurg la această metodă pierd semnificativ în greutate.

Atenţie la dieta din timpul sarcinii!

image

Un studiu american recent realizat la Universitatea Rockefeller şi apărut în publicaţia „Journal of Neuroscience” arată că alimentaţia bogată în grăsimi din timpul sarcinii ar putea cauza producerea unor modificări în creierul fetusului. Cercetarea mai subliniază că apetitul copilului este stimulat, ceea ce duce la apariţia supraponderalităţii încă din primele luni de viaţă.

Gravidele obeze pot pierde copilul

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie arată că gravidele supraponderale au cu 67 la sută mai multe riscuri de a pierde sarcina. Acumularea excesivă de kilograme poate duce şi la hipertensiune arterială, iar nou-născutul poate avea un tonus scăzut. De aceea, femeia însărcinată trebuie să acorde o atenţie deosebită alimentaţiei, evitând grăsimile şi zahărul, în favoarea legumelor, fructelor proaspete şi cărnii slabe (cum este cea de peşte).

Nu uita!

Combină dieta cu activitatea fizică regulată!

Femeile, mult mai pofticioase

În comparaţie cu bărbaţii, femeile sunt mai puţin capabile de a rezista tentaţiilor culinare, ceea ce ar putea explica de ce obezitatea este mai răspândită în rândul sexului frumos. Această concluzie aparţine unor cercetători americani de la Brookhaven National Laboratory, care au studiat modul în care creierul femeilor şi cel al bărbaţilor răspund la stimulii alimentari.

Greşelile mămicilor în alimentaţia sugarilor

image



În unele cazuri, excesul de greutate se instalează încă din primii ani de viaţă. Vinovate sunt greşelile în diversificarea alimentaţiei sugarului, precum şi grija exagerată a mamei, preocupată ca bebeluşul să mănânce tot. Alimentele solide nu trebuie introduse în primele 4–6 luni de viaţă, iar cerealele instant nu sunt indicate pentru bebeluşii care au luat prea mult în greutate în primele luni.  

Obezitatea la copii, în creştere

Obezitatea în rândul copiilor, de-a dreptul alarmantă în SUA şi din ce în ce mai răspândită în Europa, este o problemă deosebit de gravă, mai ales din punctul de vedere al riscurilor pentru sănătate. Dacă nu sunt luate din timp măsurile care se impun, un copil supraponderal va fi un adolescent obez şi, cu siguranţă, un adult obez şi bolnav.

A pierdut 37 de kilograme cu gastrectomia longitudinală

image


Bucureşteanca Nicoleta Hritcu (25 de ani) este una dintre persoanele care au ales să slăbească prin gastrectomie longitudinală. Cu o greutate normală în adolescenţă, tânăra a început să se îngraşe la vârsta de 22 de ani, când a luat 15 kg în şase luni, din cauza alimentaţiei nesănătoase.

A mers la control medical, iar în urma analizelor s-a descoperit că are şi o dereglare hormonală. I s-au prescris un tratament medicamentos şi regim alimentar, dar a reuşit să slăbească numai trei kilograme. Nicoleta, ajunsă la 132 kg, la 1,76 cm, a decis să facă gastrectomie longitudinală. Între timp, i s-a descoperit şi un chist hidatic la ficat. Doctorul Cătălin Copăescu i-a îndepărtat laparoscopic chistul şi, în acelaşi timp, i-a realizat şi gastrectomia longitudinală. După intervenţie, a ajuns la 95 kg.


Încurajează-ţi copilul să facă sport

Statul ore în şir în faţa calculatorului sau activităţi precum privitul la televizor şi lipsa de mişcare, în general, contribuie în egală măsură ca şi alimentaţia nepotrivită la acumularea de kilograme. De aceea, este bine ca cel mic să fie îndemnat să facă mişcare, cum ar fi mersul pe bicicletă, sporturi individuale sau de echipă. Activităţile fizice precum înotul, coarda sau şotronul, sunt potrivite pentru copiii de până la şase ani.

După această vârstă, sunt de preferat tenisul, baschetul, voleiul sau atletismul. Pe lângă prevenirea obezităţii, sportul ajută copilul să se dezvolte armonios. Conform unui studiu recent apărut în „Health Promotion Journal of Australia”, copiii de cinci-şase ani care au un câine de companie sunt de două ori mai puţin expuşi riscului de a deveni obezi, pentru că fac zilnic mai multă mişcare decât cei care nu au un astfel de animal de companie.

Intervenţiile chirurgicale sunt o soluţie pe termen lung

Cătălin Copăescu medic primar chirurgie generală, Spitalul „Sfântul Ioan” Bucureşti

Doctorul Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, chirurgie laparoscopică şi chirurgie bariatrică (chirurgia obezităţii) la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Bucureşti a introdus în România operaţia de bypass gastric. Doctorul Copăescu ne vorbeşte şi despre alte metode chirurgicale la care pot recurge persoanele supraponderale.

Ce opţiuni de tratament au pacienţii obezi din România? În ce constau ele?

Pacienţii din România beneficiază de toate opţiunile chirurgicale acceptate astăzi în lume pentru acest tip de tratament: gastric banding (montarea inelului de silicon ajustabil), micşorare de stomac (gastrectomie longitudinală sau gastric sleeve), gastric bypass sau diversie bilipancreatică. Indicaţia pentru un anume tip de operaţie va fi particularizată în funcţie de comportamentul alimentar şi de specificul patologic al fiecăruia dintre pacienţii cu obezitate.

În principal, operaţiile de chirurgia obezităţii presupun micşorarea capacităţii rezervorului gastric, cu sau fără scurtcircuitarea (ocolirea) intestinului subţire. Astfel, pacienţii vor fi obligaţi să consume mai puţine alimente din care, în cadrul unor procedee, sunt reţinute doar o parte din caloriile conţinute. Procedeele încadrate în chirurgia bariatrică nu presupun scoaterea ţesutului adipos aflat în exces, ci consumarea de către organism a depozitelor de energie acumulate în timp (grăsime). Toate aceste operaţii pot fi realizate prin chirurgie laparoscopică. În România, avem suficiente echipamente performante de acest tip, pentru a putea oferi pacienţilor noştri avantajele acestei chirurgii.

Care dintre aceste operaţii oferă cele mai bune rezultate?

Toate procedeele de chirurgia obezităţii acceptate astăzi de comunitatea medicală mondială au rezultate bune şi foarte bune. Condiţia este ca metoda respectivă să se folosească la pacientul adecvat. Nu există un procedeu universal valabil. De aceea, pacienţii trebuie foarte bine evaluaţi preoperator pentru a putea beneficia de metoda ideală.

În general, performanţa operaţiilor de slăbit asigură pierderea a 50-80 la sută din excesul ponderal, în mod diferit, în funcţie de tipul acesteia. Cel mai larg utilizată operaţie de acest tip este metoda de gastric bypass, de pe urma căreia beneficiază peste 85 la sută din pacienţii din SUA, care au nevoie de un astfel de tip de chirurgie.

Care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărei proceduri?

Avantajele acestor operaţii sunt legate de pierderea excesului ponderal, care determină suferinţe grave pacientului respectiv. În ansamblu, obezitatea alterează calitatea vieţii acestora şi o scurtează! Eliberarea organelor de acest „invadator” (grăsimea) determină restabilirea condiţiilor normale în care acestea vor funcţiona. Pacienţii „scapă“ de hipertensiune, problemele respiratorii (sforăit, apnee în somn), endocrine, se vindecă de diabet zaharat etc.

Obezitatea este o boală incurabilă, deci avem nevoie de un tratament pentru toată viaţa! Spre deosebire de curele de slăbit, care nu ajută la menţinerea greutăţii după ce au avut succes, operaţiile de obezitate acţionează pentru toată viaţa, acest aspect constituind unul dintre marile avantaje ale tratamentului chirurgical de acest tip.

Pe de altă parte, beneficul estetic, social şi profesional sunt greu de evaluat. Pacienţilor li se schimbă viaţa! Dezavantajele pot fi asociate supunerii pacientului unui grad de risc determinat de gestul anestezico-chirurgical. Acest risc este evaluat de fiecare în parte, în funcţie de acesta stabilindu-se de ce fel de operaţie va beneficia.

Care este preţul unor astfel de operaţii?

Operaţiile de chirurgia obezităţii presupun utilizarea unor materiale foarte performante, dar şi foarte scumpe. Acestea trebuie achiziţionate de către pacienţi (inelul de silicon, staplerele de sutură mecanică etc). Costul acestora variază între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de tipul de procedeu. În sistemul public, indiferent de metoda aplicată, pacienţilor asiguraţi li se acoperă cheltuielile legate de spitalizare, operaţie, anestezie, medicamente etc.

Dacă pacientul optează pentru mediul spitalicesc privat, costurile sunt mai ridicate, însă condiţiile sunt mai bine apreciate de către pacienţi. Nu există însă, din acest punct de vedere, diferenţe legate de calitatea actului medical.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite