Nu îi îndopaţi pe copii cu multivitamine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia echilibrată poate înlocui capsulele cu multivitamine. Părinţii sunt tot mai tentaţi să dea multivitamine copiilor, însă medicii atrag atenţia că pastilele nu compensează deficienţele alimentare.

Copiii aflaţi în perioada de creştere au nevoie de o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale. Acest lucru presupune alcătuirea unei diete pe bază de fructe proaspete, legume, carne degresată, peşte, cereale integrale, nuci, lapte şi brânzeturi.

Multe dintre aceste alimente nu sunt tentante pentru micuţi, motiv pentru care părinţii apelează la vitaminele sub formă de capsule, care prin formă, culorile vii şi gustul aromat, îi atrag pe micuţi.

Mâncare sănătoasă

Cu toate acestea, medicii ne atrag atenţia asupra faptului că aceste pastiluţe trebuie să completeze alimentaţia sănătoasă şi nu să o înlocuiască.“Tot mai frecvent apare situaţia în care părinţii se ocupă mai puţin de alimentaţia copilului şi mai mult de vitaminele din capsule.

Părinţii sunt primii care trebuie educaţi referitor la alimentaţia sănătoasă, deoarece aceştia trebuie să îi înveţe pe copii să aleagă un fruct în locul unui pachet de chipsuri sau o legumă în locul prăjiturilor.

Mai bine îşi iau vitaminele dintr-o mâncare sănătoasă decât să înghită chimicale”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie la Policlinica Pantelimon din Bucureşti.

Gras nu înseamnă sănătos

“Suplimentele de vitamine nu reprezintă soluţia pentru întărirea copiilor aflaţi în perioada de creştere, ci alimentaţia sănătoasă este răspunsul. Părinţii apelează la vitamine deoarece consideră că micuţul nu are poftă de mâncarea.

Însă trebuie să se ţină cont de faptul că un copil nu are aceleaşi obiceiuri alimentare ca un adult. Trebuie să se înţeleagă că un copil nu trebuie să fie gras pentru a fi considerat sănătos. Din contră, un  tânăr supraponderal este mai puţin rezistent la efort şi mai expus îmbolnăvirii”, a continuat dr. Tănăsescu.

Potrivit specialistului, capsulele sunt indicate în perioadele de convalescenţă, după boli deosebite şi la pubertate. Se recomandă ca multivitaminele să fie administrate numai la indicaţia medicului, în funcţie de copil, de starea acestuia de sănătate şi de dezvoltarea lui fizică. 

Vitaminele din mâncare

Vitamina D se află în smântână, gălbenuş de ou şi ficat. Este importantă în creşterea oaselor şi a dinţilor.

Vitamina E se găseşte în soia, unt, fulgi de ovăz, germeni de grâu şi gălbenuş de ou. Copiii născuţi prematur au nevoie de un supliment de vitamina E.

Vitamina C se găseşte în citrice, stafide, lapte şi în legume proaspete. Este importantă pentru întărirea dinţilor, a oaselor şi pentru o stare bună a vaselor de sânge.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite