Printr-un simplu test de sânge putem afla când îmbătrânim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un simplu test de sânge poate măsura rapiditatea cu care ţesuturile organismului îmbătrânesc la nivel molecular, arată „BBC News“. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, au observat că, pe măsură ce îmbătrânim, concentraţia unei proteine din sânge creşte semnificativ.

În plus, prin măsurarea nivelului acestei proteine, se pot afla informaţii legate de starea de sănă­tate a ţesuturilor şi de toleranţa organismului la tratamente medicamentoase sau la intervenţii chirurgicale.

„Deşi nu suntem siguri că prin acest test se poate măsura îmbătrânirea celulară a oricărui tip de ţesut, credem că acesta este un pas înainte în aflarea mai multor date despre compatibilitatea în transplanturi, în stabilirea gradului de recuperare a pacienţilor după o operaţie şi nivelului de toxicitate a chimioterapiei în rândul pacienţilor cu cancer“, spune medicul genetician Norman Sharpless, unul dintre cercetători.

Proteina în cauză se găseşte în celulele T ale sistemului imunitar şi joacă un rol important în inhibarea dezvoltării celulelor canceroase şi în refacerea ţesuturilor degradate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite