Iaurturile probiotice, o soluţie contra depresiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce oamenii de ştiinţă au descoperit în trecut că bacteriile intestinale ne pot influenţa starea de spirit, acum ne oferă o alternativă la medicamentele antidepresive: iaurturile probiotice.

O serie de studii au arătat în trecut că modificările florei intestinale pot atrage tulburări precum anxietatea şi depresia. Cercetătorii de la Colegiul Universitar „Cork”, din Irlanda, au descoperit de curând că iaurturile probiotice, cunoscute pentru faptul că reglează flora intestinală, pot fi la fel de eficiente ca tratamentele antidepresive şi anxiolitice, dar fără a avea efectele adverse ale acestora.

Reglează nivelul bacteriilor „bune” din intestine

În cadrul unui experiment, specialiştii irlandezi au hrănit mai mulţi cobai cu un iaurt care conţinea Lactobacillus rhamnosus JB-1, un tip de bacterii care ar trebui să se găsească în mod normal în sistemul digestiv. Apoi, au fost supuşi unor situaţii stresante. Spre deosebire de ceilalţi cobai, care au primit hrană obişnuită, cei incluşi în experiment au prezentat mai puţine simptome de stres, de anxietate şi de depresie. Testele de laborator au arătat apoi că nivelul lor de cortizol, hormon secretat în situaţii de stres, era mai redus decât la ceilalţi cobai. „Această descoperire deschide calea către terapii ale tulburărilor psihiatrice care vor ţinti echilibrarea bacteriilor «bune» din intestine. Vom putea lua un iaurt probiotic în locul antidepresivelor”, spune specialistul în neuroştiinţe John Cryan, unul dintre autorii studiului. El atrage însă atenţia că persoanele depresive nu pot alege orice iaurt probiotic din supermarket. Eficienţa lui depinde de tipul de bacterii benefice pe care le conţine.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite