Pentru cine este gripa nouă o ameninţare serioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii cronici sunt cei mai vulnerabili în faţa gripei A H1N1
Bolnavii cronici sunt cei mai vulnerabili în faţa gripei A H1N1

Principalii factori de risc care pot agrava evoluţia gripei noi sunt: bolile cronice, cele respiratorii, diabetul şi obezitatea, potrivit reprezentantului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România. Totodată, femeile însărcinate sunt predispuse să dezvolte o formă mai severă a bolii, motivul nefiind încă cunoscut.

"Aceste boli sunt factori agravanţi pentru orice alt tip de boală, astfel că reprezintă un factor de risc şi pentru gripa A/H1N1. Am observat deja că formele foarte severe de gripă şi decesele înregistrate au o boală de fond", a explicat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavsky.

De altfel, bolnavii care suferă de boli cronice au fost incluşi în grupele considerate de risc pentru A/H1N1. "La un bolnav din această grupă, gripa A/H1N1 poate da o formă severă. Se poate observa că aproape toate cazurile care au pus probleme până acum şi decesele cauzate de A/H1N1 sunt din această categorie. Ideea nu e că afecţiunile se agravează din cauza virusului, ci că bolnavul din această categorie de risc trece cu dificultate peste gripă", a adăugat Olsavsky.
"E posibil ca anumite boli să se agraveze din cauza virusului, însă depinde de la caz la caz. Spre exemplu, la un bolnav cardiac gripa provoacă febra, iar aceasta tahicardie", explică dr. Adriana Pistol, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT).

Reprezenatntul OMS a precizat că nu se cunosc motivele pentru care femeile gravide dezvoltă forme grave ale virusului A H1N1 şi recomandă vaccinarea prioritară a acestora. Vaccinul românesc împotriva A/H1N1 nu conţine contraindicaţii cu privire la femeile însărcinate, însă acestea se pot vaccina la recomandarea medicului ginecolog

Mutaţiile virusului vor apărea şi în România


România nu va fi scutită de apariţia unor tulpini de virus modificate, avertizează Olsavsky, însă adaugă că acest lucru nu ar trebui să prezinte o problemă. "Vaccinul protejează şi împotriva acestor posibile mutaţii. Până acum, mutaţiile observate nu sunt atât de profunde astfel încât să fie considerat un alt fel de virus, care să nu fie acoperit de vaccin. Mutaţiile depistate până acum în lume nu sunt multe ca număr, dar au fost descoperite în câteva ţări şi la cazuri uşoare şi la cazuri severe. Nu se poate trage concluzia dacă influenţează într-un fel sau altul parcursul virusului", explică reprezentantul OMS.

Până în prezent, Ministerul Sănătăţii a anunţat oficial opt decese cauzate de gripa porcină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite