Cum să fim sănătoşi iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele crude şi lichidele în cantităţi mari protejează organismul de bolile sezonului rece. Sistemul imunitar, pielea şi psihicul au de suferit din cauza temperaturilor scăzute. Studii recente arată că peste jumătate din români suferă iarna de bolile de sezon.

Peste jumătate din români suferă în fiecare iarnă de răceală, bronşite sau pneumonie, arată un studiu recent al Colegiului Farmaciştilor din România. Aceste afecţiuni pot fi prevenite prin schimbarea alimentaţiei şi a stilului de viaţă. Acelaşi studiu arată, însă, că mai puţin de 40 la sută dintre români îşi iau măsuri de prevenire a afecţiunilor sezoniere.

Sinuzita şi oboseala, probleme frecvente

Frigul, asociat cu umezeala, slăbeşte sistemul imunitar şi duce la apariţia unor boli specifice sezonului. Cele mai frecvente afecţiuni în perioada rece sunt virozele respiratorii, de a căror apariţie sunt vinovate peste 100 de virusuri. Următoarele tulburări de sănătate ca frecvenţă sunt oboseala cronică şi sinuzita.

„Răceala nu trebuie subestimată, pentru că pot apărea complicaţii precum sinuzita, otita, laringita, amigdalita şi chiar pneumonia. O alimentaţie sănătoasă în această perioadă a anului poate ţine răceala departe”, afirmă Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Pentru a preveni infecţiile virale, consumaţi alimente crude, care conţin o cantitate mai mare de vitamine şi minerale decât unele preparate termic şi care au rolul de a întări imunitatea. Medicul de familie Radu Leon George spune că, pe lângă alimentaţie, şi suplimentele nutritive întăresc sistemul imunitar. Tot o metodă de prevenţie este vaccinarea antigripală.

Radiatoarele usucă pielea

Sursele artificiale de căldură, vântul puternic şi temperaturile scăzute afectează epiderma, care devine uscată şi ternă.

„Pielea trebuie protejată în această perioadă prin utilizarea frecventă de creme hidratante. În cazul persoanelor care petrec mult timp în aer liber, este recomandată folosirea de creme cu factor de protecţie împotriva razelor ultraviolete”, adaugă doctorul Radu Leon George.

Pentru protejarea pielii, este indicat şi un consum ridicat de lichide, cel puţin doi litri de apă pe zi, precum şi evitarea băilor foarte fierbinţi. Foarte utilă este şi folosirea unui umidificator în încăperile încălzite artificial, pentru a evita uscarea aerului.

Somnul combate depresia de iarnă

Lipsa luminii şi zilele scurte de iarnă pot duce la apariţia depresiei sezoniere. În absenţa luminii, în organism nu se mai produce într-o cantitate normală un hormon denumit melatonină, responsabil de starea de bine. Depresia se manifestă prin lipsa de energie, slăbiciune şi tendinţa de a mânca şi dormi în exces.

Profesorul Michael Teman, expert în tulburări afective sezoniere la Universitatea Columbia din New York, SUA, susţine că această depresie ar putea fi asociată cu o dereglare a ritmului natural al organismului în urma expunerii reduse la lumina soarelui.

În acest caz, medicul poate recomanda terapia prin lumină sau antidepresive, însă o bună metodă de a preveni apariţia depresiei este o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale şi menţinerea unui program strict de somn.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite