Filmele 3D pot provoca dureri de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împătimiţii tehnologiei 3D ar trebui să îşi facă mai întâi un control oftalmologic, deoarece riscă o durere de cap cu adevărat "tridimensională", avertizează experţii americani.

Popularitatea tot mai mare a filmelor tridimensionale este o adevărată mană cerească pentru unii cinefili, în timp ce persoanele ce au probleme cu vederea s-ar putea alege cu dureri de cap, după o sesiune 3D prelungită, informează Reuters.

"O mulţime de persoane au probleme minore de vedere, cu care creierul nu întâmpină dificultăţi, în circumstanţe normale. Dar în cazul unei experienţe 3D, situaţia se schimbă. Efortul depus de creier este mai mare, iar de aici la o durere de cap nu este decât un pas", a explicat doctorul oftalmolog Michael Rosenberg.

"Iluzia indusă de tehnologia tridimensională nu poate fi procesată în acelaşi timp de creierul şi ochii umani. Dacă vederea este şi puţin slabă, atunci va fi nevoie de un efort şi mai mare din partea creierului. De aici apare durerea de cap", spune medicul oftalmolog Deborah Friedman.

Deşi nu există studii care să urmărească frecvenţa durerilor de cap provocate de filmele 3D, purtătorul de cuvânt al unui distribuitor de echipamente 3D pentru cinematografe, spune că durerile de cap şi senzaţia de greaţă au fost principalele motive pentru care tehnologia nu s-a dezvoltat mai mult.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite