Cum ne ferim de bolile digestive in sezonul cald

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coliva, prajiturile, telemeaua si frigiderul - surse de toxiinfectie alimentara

Aproape o suta de cazuri de toxiinfectii alimentare au fost inregistrate, in ultima saptamana, in Romania, dupa ce oamenii au mancat coliva, prajituri de casa, inghetata sau telemea cumparata de la producatori particulari, a declarat dr. Daniela Bartos, ministrul Sanatatii. "Situatia este ingrijoratoare, mai ales pentru ca, in acest an, imbolnavirile au debutat mai devreme cu cateva luni, comparativ cu anul trecut", a mai spus ministrul. Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt carnea si produsele din carne, pestele, laptele si produsele lactate, ouale (prajituri, inghetata, crema, piureuri, maioneza). Toxiinfectiile alimentare nu lasa imunitate, astfel ca un om care s-a imbolnavit o data nu poate spune ca a devenit imun din acest punct de vedere. Foarte importanta in prevenirea acestor imbolnaviri este respectarea unor reguli de igiena. In aceasta linie se inscrie si programul de informare "Siguranta produselor alimentare sub lupa", lansat de Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. In ceea ce priveste prevenirea toxiinfectiilor alimentare sau a altor boli cu transmitere digestiva, Ministerul Sanatatii recomanda evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de doua-trei ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile necesare pastrarii alimentelor preparate; pastrarea alimentelor la temperaturi de patru-opt grade in cazul alimentelor consumate la mai mult de doua-trei ore de la preparare; consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider. MSF mai recomanda asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau animale si folosirea doar a surselor de apa potabila pentru prepararea alimentelor si consumul uman. Fierberea apei este obligatorie in cazul in care exista dubii asupra calitatii surselor folosite. Alta recomandare priveste evitarea consumarii alimentelor vandute pe strada (inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger) si fierberea laptelui in cazul in care acesta nu este pasteurizat. In cazul in care a fost consumat un aliment contaminat, tulburarile digestive apar intr-o perioada cuprinsa intre sase si 36 de ore de la ingerare, tabloul clinic fiind dominat de aparitia unor scaune diareice frecvente si a varsaturilor. In aceasta situatie, este recomandata prezentarea imediata la medic. Prof. Sebastian Dumitrache, de la Institutul de Sanatate Publica, a spus ca folosirea neigienica a frigiderului il poate transforma in sursa de imbolnavire. Astfel, pentru folosirea eficienta si igienica, in frigider trebuie mentinuta o temperatura cuprinsa intre zero si cinci grade Celsius. In plus, in frigider trebuie pastrate numai alimente proaspete si fara semne de alterare, racitorul nu trebuie supraincarcat, trebuie evitat contactul intre produsele gata preparate si alimentele crude, iar periodic (mult mai des decat iarna) aparatul trebuie dezghetat, spalat si dezinfectat. In cazul alimentelor gatite, sunt necesare: asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade C; evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate; spalarea atenta a recipientelor in care sunt preparate alimentele, precum si a mainilor inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei; evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta vreo leziune sau infectie (panaritiu) la maini, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, asigurarea unui pansament steril care sa izoleze complet leziunea/infectia de exterior.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite