Cum te vindeci de gelozie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Gelozia e boală grea...”, spune o vorbă din bătrâni. Aşa o fi? Unii sunt de părere că ea face „sarea şi piperul” unei relaţii şi că, dacă nu eşti gelos, nu iubeşti. Alţii, în schimb, merg la terapeut să se „trateze”.

Gelozia nu este o dovadă de dragoste, spun psihologii, ci o manifestare a neîncrederii în sine. O persoană se simte aşa nu pentru că iubeşte, ci pentru că n-are încredere în sine ori în ceilalţi şi se teme să nu fie abandonată. Oricum ar fi, acest sentiment dă un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă în relaţia voastră sau cu voi înşivă.

Uneori, cauzele sunt cât se poate de reale: partenerul s-a îndepărtat sau chiar s-a implicat într-o altă relaţie. În acest caz, poate a venit vremea pentru o reevaluare a legăturii voastre. Şi aici depinde dacă a fost o simplă aventură sau este mai mult. Alteori, gelozia nu are nicio bază. Care sunt limitele? De unde ştim dacă le-am depăşit?

Ce e de făcut dacă eşti gelos?

1 Nu reacţiona la primul impuls. Conştientizează că problema se află în tine şi nu la partener sau la eventualul „rival”. Gelozia este, de cele mai multe ori, o reacţie la ceea ce ne imaginăm că ar putea fi şi are mai multă legătură cu relaţiile din trecutul nostru decât cu prezentul.

2 Învaţă să te preţuieşti şi să te accepţi pe tine însuţi. Te-ar ajuta să faci o listă cu defectele şi calităţile tale. Fii onest cu tine însuţi, dar nu fi nici prea modest şi nu te subaprecia!

3 Găseşte-ţi noi preocupări şi lărgeşte-ţi cercul de prieteni. Vei căpăta mai multă încredere în tine şi îţi vei ocupa timpul liber într-un mod plăcut.

4 Testează-ţi „scenariile catastrofale”. Atunci când îţi vin astfel de gânduri, pune-ţi întrebări şi vezi cât de întemeiate sunt suspiciunile tale. De cele mai multe ori, nu mai sunt deloc plauzibile atunci când punem frână imaginaţiei şi începem să judecăm lucrurile la rece.

Cum te porţi cu un partener gelos?

În primul rând, nu te simţi jignit că partenerul este gelos. Problema nu este că nu are încredere în tine, ci în sine însuşi.Dă-i zilnic dovezi de afecţiune şi de admiraţie, astfel încât să se simtă mereu iubit şi apreciat. Chiar dacă îl mai critici uneori, ţine cont de momentul şi tonul pe care o faci.

Încearcă să-ţi înţelegi partenerul. Vorbiţi despre motivele care îl fac gelos. Dacă trece de anumite limite (se ajunge la jigniri sau chiar la agresiuni fizice), atrage-i atenţia că are nevoie de ajutorul unui psihoterapeut.

Ştiai că...

...de obicei, la baza geloziei nefondate stau conflictele nerezolvate din copilărie?

...copiii din familiile cu mai mulţi copii devin mai uşor geloşi în relaţiile de cuplu, deoarece au avut de luptat pentru a câştiga afecţiunea părinţilor?

...femeile se tem mai degrabă să nu piardă afecţiunea, pe când bărbaţii se gândesc mai ales că pot fi înşelaţi din punct de vedere sexual?

Specialistul nostru

Gelozia spune foarte multe despre modul în care persoana geloasă se percepe în cuplu. Cu cât îşi doreşte mai mult relaţia, dar nu are încredere în faptul că el merită să fie iubit, cu atât se poate simţi mai nesigur în relaţie şi ca atare va încerca să recapete siguranţa începând să-l controleze pe celălalt, adică devenind gelos.

Pe de altă parte, am întâlnit multe persoane care au înşelat şi aceasta i-a făcut să piardă încrederea în celălalt, considerând că, dacă ei au înşelat, şi celălalt o va face. Dacă ai un partener gelos, nu îi încuraja gelozia restrângându-ţi activităţile şi fiind aşa cum celălalt îţi cere.
Lena Rusti
psiholog


Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite