De ce e mai bună viaţa în doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile stabile ne ajută să fim mai relaxaţi, să avem o stare de spirit mai bună şi un regim de viaţă mai echilibrat. Prin urmare, să ne bucurăm de mai multă sănătate. Cel puţin aşa rezultă dintr-o serie de studii recente. Singura condiţie este să nu intervină rutina.

Este deja un lucru arhicunoscut: sexul destresează, previne instalarea bolilor cardiovasculare şi te ajută să trăieşti mai mult. Ceea ce s-a demonstrat de-abia recent este că aceste efecte miraculoase ale sexului nu sunt valabile decât în cazul cuplurilor longevive, nu şi în cazul celor care au aventuri de o noapte.

Asta pentru că, potrivit cercetătorilor, nu este suficientă satisfacţia sexuală, adică orgasmul, pentru a elibera organismul de stres. Beneficiile vieţii intime există doar atunci când sexul este însoţit de afecţiune din partea ambilor parteneri. De fapt, uneori nici nu este nevoie de actul sexual în sine pentru a te simţi mai bine, ci sunt de ajuns sărutările şi îmbrăţişările sincere ale partenerului.

Pentru a renunţa împreună la fumat, puteţi înlocui ţigara „de după” cu alte activităţi, cum ar fi o baie parfumată în doi.

În cuplu, e mai uşor să slăbeşti

Tot o teorie demonstrată ştiinţific spune că, dacă ai un partener de viaţă, este mai uşor să te menţii în formă. O dată pentru că, în momentele tensionate, în loc să te duci la frigider şi să te înfrupţi cu tot ce găseşti, poţi sta de vorbă cu partenerul pentru a găsi soluţii.

Iar a doua oară, în cuplu e mai uşor să dai jos kilogramele în plus, fiindcă, atunci când ţii o cură de slăbire, partenerul te poate ajuta să rezişti ispitelor culinare. Rezultatele dietelor sunt şi mai bune dacă ţineţi regimul împreună. Explicaţia este simplă: dacă niciunul dintre voi nu mănâncă alimente cu multe calorii şi dacă vă propuneţi să luaţi masa împreună la ore fixe, veţi fi mai puţin tentaţi să vă încălcaţi dieta.

Vă mişcaţi mai mult

Şi sedentarismul este învins mai uşor în doi, spun specialiştii. În primul rând, pentru că nu va mai exista pretextul „Nu am cu cine să ies să fac mişcare...”. O altă explicaţie este că, atunci când unul dintre voi îşi propune să iasă seara să alerge în parc sau să meargă cu rolele, îl va determina şi pe celălalt să-şi dorească să facă mişcare. Puteţi să faceţi chiar un concurs: cine poate să alerge cel mai mult sau cel mai repede. În plus, unele forme de mişcare, cum este dansul, pot fi făcute doar în doi.

Scăpaţi definitiv de depresie

Frecvenţa şi intensitatea episoadelor de depresie scad atunci când ne găsim un partener de viaţă, spun cercetătorii. Mai mult, un studiu recent a scos la iveală faptul că persoanele care merg singure la culcare prezintă un nivel crescut de cortizol (hormonul stresului) dimineaţa, când se trezesc.

Ţineţi-vă de mână!

image


Femeile care trec prin experienţe dificile şi care se ţin de mână cu soţii lor trec mai uşor peste momentele neplăcute. În cadrul unui studiu american, 16 femei măritate au fost supuse unui mic şoc electric şi apoi au făcut un RMN. În timpul experimentului, doar jumătate din femei au fost ţinute de mână de soţii lor. În urma investigaţiilor, specialiştii au constatat că femeile ţinute de mână s-au relaxat mai rapid decât celelalte. 

Specialistul nostru:

image

Lena Rusti   

         
psiholog
psihoterapeut


Statistic vorbind, persoanele care au un partener trăiesc mai mult, au mai puţine episoade depresive şi mai puţine intenţii de suicid. Întrucât suntem fiinţe sociale, nevoia de a împărtăşi experienţele vieţii alături de o persoană care să ne înţeleagă şi să ne fie alături în momentele grele, dar şi în cele bune, este esenţială pentru echilibrul nostru psihic.

În plus, presiunea socială ne împinge mai devreme sau mai târziu către a socializa ca individ aparţinând unui cuplu. Astfel, cei singuri se pot simţi stingheri şi, prin urmare, vor avea tendinţa de a se izola şi de a cădea în depresie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite