5 trucuri ca să evitaţi disputele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 trucuri ca să evitaţi disputele
5 trucuri ca să evitaţi disputele

Sunt momente în care parcă vezi roşu în faţa ochilor, nimic nu-ţi mai convine la partenerul de viaţă şi nu te mai poţi abţine de la a face reproşuri? Respiră adânc, calmează-te şi află ce soluţii există pentru a readuce armonia în cuplul vostru.

Oricât de sudată ar fi o relaţie, din când în când apar dispute care pot zdruncina din temelii armonia cuplului. Însă, dacă problemele sunt abordate corect, aceste certuri vă condimentează viaţa în doi şi vă apropie.

1Spune NU geloziei!

Gelozia este în multe cupluri un motiv de ceartă. De obicei, gelozia apare din cauza unui complex de inferioritate sau din lipsa dovezilor de afecţiune din partea partenerului. Dacă tu eşti cel gelos, învaţă să acţionezi pe baza raţiunii, şi nu a emoţiei. Doar pentru că partenerul tău admiră ceva la o altă persoană nu înseamnă că te iubeşte mai puţin sau că persoana respectivă este mai atrăgătoare decât tine. Spune deschis partenerului tău ceea ce simţi, în loc să-i faci scene.

2Acceptă diferenţele care există  între voi!

Când v-aţi întâlnit pentru prima dată, asemănările dintre voi au creat o legătură şi au făcut posibilă apropierea. Apoi, pe măsură ce vă cunoşteaţi mai bine, diferenţele au fost cele care v-au sudat relaţia. Aceste deosebiri vă ajută să vă completaţi. Sunt persoane care încearcă să-şi modeleze partenerul după un anumit ideal, dar descoperă în timp că, de fapt, oamenii nu pot fi schimbaţi. Mai bine încearcă să-l accepţi aşa cum e şi învaţă să-i vezi părţile bune.

 3Învaţă să ai aşteptări realiste!

Uneori, disputele apar fără să ştiţi foarte clar de ce. În aceste cazuri, este foarte posibil ca ele să fie declanşate ca urmare a unui sentiment de frustrare, pentru că partenerul tău nu se ridică la nivelul aşteptărilor tale sau invers. Staţi de vorbă pentru a afla ce vă doriţi şi de ce aveţi nevoie amândoi de la această relaţie. Aşa veţi putea decide ce puteţi şi ce nu puteţi tolera unul celuilalt. Amintiţi-vă că dragostea înseamă nu doar a primi, ci şi a dărui.

4Luaţi hotărârile financiare împreună

Neînţelegerile legate de bani pot crea tensiuni greu de depăşit într-un cuplu. Atunci când există diferenţe majore în ceea ce priveşte modul vostru de a gestiona banii, încercaţi să negociaţi. Găsiţi o metodă de a vă gestiona bugetul comun în aşa fel încât să aveţi amândoi sentimentul de control.

Dacă unul dintre voi câştigă mai mulţi bani, acest lucru nu înseamnă că acela este îndreptăţit să ia toate deciziile financiare. Comunicarea şi cooperarea vă vor ajuta să cădeţi de acord asupra problemelor de buget.

5Învaţă să ierţi!

Dacă partenerul te-a rănit în urma unei dispute, dar apoi a făcut tot posibilul să-şi îndrepte greşeala, este bine să încerci să-l ierţi. Dacă nu dai uitării toate momentele neplăcute, o discuţie aprinsă le poate scoate la suprafaţă. Dacă vei continua să aduci reproşuri în legătură cu greşeli din trecut, problemele vor persista şi nu veţi reuşi să treceţi peste ele.

Pot rămâne unele amintiri negative, dar dorinţa ta de a depăşi momentul este primul pas spre a aplana conflictul şi spre a preveni apariţia unor eventuale reproşuri în viitor.

Sfat

Partenerul tău este gelos? Asigură-l în permanenţă de devotamentul tău şi arată-i că el este persoana potrivită pentru tine. Poate că are nevoie de mai multă atenţie şi afecţiune decât îi oferi tu.

Specialistul nostru
Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Certurile pot să apară din foarte multe motive. Sunt cupluri pentru care cearta este un beneficiu, pentru că le plac împăcările. De asemenea, sunt persoane care cred că partenerul ar trebui să le citească gândurile, îşi formează anumite aşteptări, dar nu le comunică, se simt dezamăgiţi şi le comunică sub formă de reproş. Celălalt se apără şi aşa apare cearta. Într-un fel, fiecare cuplu în parte are motivele sale speciale pentru care se ceartă.

Această descărcare a unei tensiuni acumulate este însă de puţine ori o rezolvare pozitivă a situaţiei. Este mult mai benefic ca cei doi să comunice, să spună ce aşteptări au de la celălalt şi ce sunt dispuşi să facă în cuplu, fiind în acelaşi timp pregătiţi să îl asculte pe celălalt şi să îi respecte opinia.

   

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite