«Dragă, trebuie să stăm de vorbă»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
«Dragă, trebuie să stăm de vorbă»
«Dragă, trebuie să stăm de vorbă»

Majoritatea divergenţelor care apar în cuplu pot fi rezolvate dacă le discutaţi la timp. Când simţi că se acumulează tensiunea, nu ezita şi întreabă-ţi partenerul: „Vrei să vorbim?”

Dacă vrei un copil

Simţi că ceasul biologic ticăie şi ţi-ai dori din tot sufletul să ai un copil? Discută cu partenerul, iar dacă el nu simte acelaşi lucru ca şi tine, află-i motivele. Pune problema cu foarte multă sinceritate şi asigură-te că explici foarte bine ceea ce simţi. Altfel, vei suferi în tăcere, iar tensiunea va creşte între voi.

Prezintă propriile tale argumente şi confruntă-le cu ale partenerului. Scopul tău nu trebuie să fie să îţi convingi partenerul să aveţi un copil. Rolul discuţiei este să vă spuneţi foarte cinstit care vă sunt dorinţele şi să stabiliţi care este soluţia cea mai bună pentru ca niciunul dintre voi să nu ajungă, pe termen lung, să se simtă neîmplinit.

Suspectezi că te înşală

Când trăieşti cu impresia că partenerul tău îţi ascunde anumite lucruri şi că nu este sincer, relaţia are de suferit. Într-o astfel de situaţie, cel mai bine este să discutaţi şi să lămuriţi problema. Suspiciunile pot fi nefondate şi, discutând, poţi scăpa de tot stresul pe care îl presupune faptul că îţi suspectezi partenerul de o viaţă dublă. Dacă partenerul îţi va confirma că te înşală, vei avea un deznodământ la o situaţie tensionată şi vei putea decide în cunoştinţă de cauză ce ai de făcut în continuare.

Dacă viaţa sexuală te nemulţumeşte

Chiar şi partenerii care se iubesc foarte mult pot avea probleme în ceea ce priveşte relaţia sexuală. Iar problemele din intimitate sunt, după părerea multor specialişti, printre cele mai periculoase pentru relaţia de cuplu. De aceea, este bine să spui sincer ce te nemulţumeşte. Dacă nu ştie ce nemulţumiri ai, partenerul tău nu va putea să îţi răspundă la aşteptări. În plus, conştientizând că aveţi o astfel de problemă, veţi putea colabora pentru a o rezolva, indiferent ce presupune acest lucru.

Când nu îl (o) mai iubeşti

Ai ajuns la concluzia că nu veţi putea avea un viitor împreună. Oricui îi e dificil să deschidă o astfel de discuţie. Dar, dacă vei amâna, s-ar putea ca lucrurile să fie din ce în ce mai dificil de tranşat. Prin urmare, partenerul trebuie să ştie care este situaţia. Eviţi în acest fel o agonie care nu duce nicăieri, ci doar vă prelungeşte suferinţa. După ce veţi discuta, fiecare dintre voi va putea să-şi planifice viaţa ţinând cont de noile circumstanţe.

Alege momentul potrivit să discutaţi

Ca să explici ceea ce simţi, va trebui să te asiguri că ai ales momentul cel mai bun. În niciun caz nu începe discuţiile pe care le consideri importante când amândoi sunteţi obosiţi şi ar trebui să dormiţi, nici când vă grăbiţi sau când copiii vă distrag atenţia. Vorbiţi când  aveţi parte de linişte şi nu vă presează lucruri urgente .

Specialistul nostru

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

O bună comunicare este necesară în mod constant în cuplu. Cu cât cei doi sunt mai apropiaţi, cu atât le este mai uşor să coopereze atunci când este vorba despre o diferenţă de opinii. Când comunicăm cu partenerul nostru este important să învăţăm să îl ascultăm şi pe celălalt, să îi respectăm opinia, chiar dacă o considerăm greşită.  În plus, trebuie să colaborăm cu respect şi cu dragoste în momentele de criză pentru a găsi cele mai bune soluţii. Ideal este ca, în urma unei discuţii, fiecare să dea şi să primească ceva, nu să fie un meci cu un singur învingător.


Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite