Inamicii sexualităţii la 30, 40, 50, 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sexualitatea evoluează pe parcursul întregii vieţi, dar pentru fiecare beneficiu câştigat odată cu vârsta există şi un revers al medaliei. Află care factorii ce pot strica echilibrul vieţii sexuale

În mod natural, nevoile şi percepţiile în ceea ce priveşte sexualitatea se modifică de-a lungul timpului în funcţie de experienţa acumulată. Maturitatea, implicit cea sexuală, la care majoritatea persoanelor ajung în jurul vârstei de 30 de ani, nu coincide întotdeauna etapa în care partenerii să se poată exprima fără oprelişti. Din punct de vedere statistic, frecvenţa raporturilor sexuale depinde de vârstă, cuplurile tinere fiind mai active sexual decât cele în vârstă. Datele arată că apogeul raporturilor sexuale se înregistrează în jurul vârstei de 20 de ani, când au loc cu o frecvenţă medie, de trei -patru ori pe săptămână. La 30 de ani se ajunge la 2-3 contacte sexuale săptămânale, iar la 40 de ani la două. La 60 de ani, cel mai adesea, persoanele aflate într-un cuplu au un raport sexual pe săptămână. Totuşi, gradul de satisfacţie sexuală nu este direct proporţional cu frecvenţa raporturilor sexuale ci cu calitatea acestora. Iar studiile dovedesc faptul că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, calitatea vieţii sexuale creşte.


La 30 de ani, serviciul şi copiii

Studiile arată că, din punct de vedere sexual, majoritatea persoanelor trăiesc apogeul sexual tre 30 şi 40 de ani. Mai exact, în cazul femeilor, peste 30 de ani, 90% spun că au mai des orgasm decât aveau atunci când erau mai tinere. Şi bărbaţii devin mai siguri pe sexualitatea lor, câştigând la capitolul tehnică şi autocontrol, crescându-şi în acest fel performanţele sexuale comparativ cu bărbaţii mai tineri. Dar, în egală măsură, în intervalul dintre 30 şi 40 de ani, importanţa pe care partenerii o acordă serviciului şi orelor suplimentare, precum şi stresul şi oboseala pot afecta viaţa sexuală a cuplului. Un sondaj realizat anul trecut de platforma de recrutare online Bestjobs arăta că peste 38% din românii participanţi consideră că stresul de la serviciu le afectează relaţia cu partenerul şi, implicit, sexualitatea. Mai mult, trecerea de la o simplă relaţie la viaţa de familie şi apariţia copiilor sunt alţi factori care pot influenţa negativ viaţa sexuală. Studiile arată că, în timpul sarcinii, relaţiile sexuale au o frecvenţă de numai patru contacte pe lună. La acestea se adaugă perioada de după sarcină, care presupune întreruperea activităţii sexuale pentru câteva săptămâni.

La 40 de ani intervine rutina sexuală


Teoretic, între 40 şi 50 de ani ar trebui ca viaţa sexuală să fie una echilibrată şi armonioasă, mai ales în cazul partenerilor care sunt împreună de mulţi ani, care îşi cunosc nevoile şi aşteptările sexuale. Însă, după 40 de ani, pot apărea ărobleme de apetit sexual în cazul bărbaţilor, pe fondul scăderii producţiei de testosteron. Din acest motiv sincronizarea dintre parteneri poate avea de suferit. În plus, rutina şi lipsa de stimuli noi pot influenţa negativ calitatea, precum şi frecvenţa raporturilor sexuale. Multe cupluri pot fi afectate şi de criza vârstei de mijloc, care se manifestă între 40 şi 60 de ani şi care apare ca urmare a scăderii încrederii în propria persoană pe măsură ce partenerii de cuplu înaintează în vârstă.


La 50 de ani, în plină criză a vârstei a doua


Schimbările hormonale care preced menopauza şi andropauza au impact şi asupra vieţii sexuale. În plus, partenerii familiarizaţi unul cu latul, au nevoie de mai multă stimulare, pentru că nici reacţia lor erotică nu mai este la fel de intensă ca la 30 de ani. În cazul femeilor, nivelul în continuă scădere al hormonilor sexuali feminini afectează libidoul şi dau disconfort în timpul actului sexual. Totuşi, studiile arată că, atât femeile cât şi bărbaţii pot deveni infideli pentru a-şi recupera stima de sine şi încrederea în propria sexualitate. Un studiu efectuat de universitatea britanică „New Hampshire" a descoperit că vârsta medie la care femeile încep să aibă aventuri extraconjugale este de 45 de ani, în timp ce bărbaţii recurg la astfel de „soluţii" în jurul vârstei de 55 de ani.

La 60 de ani, menopauza şi andropauza


Persoanele aflate la vârsta a treia demonstrează că nu există limită de vârstă pentru viaţa sexuală. Cu o singură condiţie: să mai existe interes sexual între parteneri. În caz contrar, îmbătrânirea agravează dezinteresul, fiindcă modificările aduse de menopauză şi andropauză diminuează disponibilitatea pentru sex a partenerilor. Totuşi, chiar dacă numărul actelor sexuale este mai mic la persoanele peste 60 de ani, nivelul de satisfacţie poate fi mai mare la cuplurile în această etapă, arată studiile. O explicaţie este faptul că astfel de persoane sunt mai relaxate şi au mai mult timp liber decât cuplurile mai tinere.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite