Ajută-l să depăşească crizele pubertăţii !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajută-l să depăşească crizele pubertăţii !
Ajută-l să depăşească crizele pubertăţii !

Pubertatea este o perioadă confuză pentru orice copil. Pe măsură ce corpul lui începe să se transforme, el poate trece prin diverse stări, de la ruşine la nesiguranţă. Acum e momentul să primească suport şi înţelegere din partea ta.

Unii copii încep să se maturizeze de la o vârstă relativ fragedă, în timp ce alţii se bucură de o copilărie mai lungă. Oricare ar fi situaţia copilului tău, e clar că acum începe să devină tot mai conştient de propriul corp.

El se poate simţi ca şi cum ceva nu e în regulă cu el. De exemplu, fetele cărora încep să le crească sânii devreme pot deveni foarte sensibile în ceea ce priveşte felul cum arată.

Băieţii încep să le privească diferit, ceea ce le poate face să se simtă ruşinate. Susţinerea şi încrederea care vin din partea ta vor ajuta adolescentul să treacă mai uşor prin perioada pubertăţii.

Explică-i ce se petrece cu el

Vorbeşte cu el pentru a-l ajuta să se simtă confortabil cu propriul corp şi cu ideea de maturizare fizică. Asigură-te că înţelege că este o perioadă normală şi că modificările prin care trece înseamnă că se dezvoltă sănătos. Atunci când devine excesiv de sensibil, trebuie să înţelegi că, în astfel de momente, hormonii „vorbesc”.

Discutaţi deschis

Spune-i adolescentului la ce să se aştepte şi cum să facă faţă noilor „provocări”. Explică-i de ce apar aceste transformări şi ce înseamnă pubertatea. Învaţă-l cum să se bărbierească dacă este băiat şi cum să folosească absorbantele dacă este fată. În acest mod, atunci când fata ta va avea prima menstruaţie, îi va fi mai uşor să vină la tine şi să-ţi spună cum se simte.

Adolescentului i se poate părea stânjenitor să discute cu tine despre chestiuni intime, însă printr-un dialog sincer vei înlătura aceste temeri.

Permite-i să fie el însuşi

image

Modificările homonale sunt o cauză a stărilor lui depresive



Oferă-i spaţiul de care are nevoie pentru a se dezvolta ca individ şi lasă-l să-şi creeze un stil propriu. Sfătuieşte-l cu privire la înfăţişarea lui, fără a-i impune însă propriul tău stil, astfel încât să se simtă în largul lui şi să fie el însuşi.

În această perioadă, el poate avea tendinţa să te respingă şi va prefera să stea de vorbă mai degrabă cu prietenii decât cu tine. Cel mai indicat este să nu încerci să te porţi ca un părinte autoritar, ci mai mult ca un prieten sau ca un frate mai mare în care poate avea încredere să-i ceară sfatul şi să-i pună întrebări.

Fii atent la stările lui de spirit

Numeroase studii arată că mulţi adolescenţi au stări depresive în perioada pubertăţii. De aceea, este indicat să fie supravegheaţi cu atenţie din acest punct de vedere, însă fără a le încălca intimitatea şi arătându-le dragoste şi înţelegere. Dacă observi că adolescentul este trist, aminteşte-i că modificările hormonale îi dau o astfel de dispoziţie emoţională şi că este ceva absolut normal.

image


Oferă-i ceva care să-l înveselească

Mergi cu copilul la cumpărături şi ajută-l să-şi aleagă lucrurile de care are nevoie pe măsură ce se maturizează, precum deodorant sau produse împotriva acneei. Lasă-l pe el să aleagă ceea ce i-ar plăcea să încerce. De asemenea, poţi începe să discuţi cu el despre banii de buzunar şi despre ieşirile în oraş cu prietenii. În acest fel, va vedea că maturizarea are şi avantaje, dar şi responsabilităţi.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut


Perioada pubertăţii este destul de dificilă. E greu să convingem un adolescent să se supună unor reguli, mai ales dacă nu le înţelege. Însă, ca părinţi, îi putem transmite că avem încredere în el şi în deciziile pe care le ia. Trebuie să avem în acelaşi timp grijă ca puberul să înţeleagă şi care sunt consecinţele deciziilor sale şi să îşi asume nu doar starea de rebeliune şi de distracţie, ci şi responsabilitatea pentru deciziile lui.

Mulţi părinţi greşesc continuând să rezolve problemele adolescenţilor şi reparând lucrurile pe care aceştia le distrug. În acest fel, adolescentul înţelege nu că trebuie să fie responsabil, ci că îşi poate permite orice, pentru că altcineva se va ocupa de rezolvarea problemei în caz că lucrurile nu ies bine.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite