Cum îl pregăteşti pentru şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îl pregăteşti pentru şcoală
Cum îl pregăteşti pentru şcoală

Fie că merge prima dată la şcoală, fie că s-a obişnuit deja cu începuturile de an şcolar, 14 septembrie este un eveniment pentru fiecare copil. Aşa că voi, ca părinţi, trebuie să fiţi pregătiţi să îl susţineţi. Text: ;

An de an, începutul lui septembrie înseamnă pentru fiecare familie ce are copii şcolari emoţii şi o serie de pregătiri. Pregătirile presupun eforturi din partea părinţilor, dar şi din partea copiilor, care trebuie să se readapteze la ritmul zilelor de şcoală.

Dacă aveţi acasă un «bobocel»

Înaintea primei zile de şcoală, copilul de 7 ani încearcă sentimente contradictorii. Pe de o parte, este încântat că va cunoaşte alţi copii. Pe de altă parte însă, îl sperie noua etapă şi tot ce înseamnă şcoala.

Prin urmare, nu folosiţi şcoala ca ameninţare atunci când face câte o prostioară, pentru că teama copilului se va accentua, iar el se va adapta mai greu la schimbare. Încercaţi să îl responsabilizaţi în alt mod, explicându-i că, odată ce a devenit şcolar, va trebui să se comporte ca un om mare.

Atenţionaţi-l că începerea şcolii înseamnă schimbarea programului: mai puţină joacă, mai multe teme. Even­tual, începeţi să îi organizaţi programul încă de dinainte de începerea şcolii, pentru a-l obişnui să se trezească dimineaţa devreme. 

Obişnuiţi-l cu regulile şi cu ordinea

Copilul trebuie să cunoască de dinainte regulile generale pe care le presupun orele de curs: să nu vorbească neîntrebat, să asculte cuminte ce spune doamna învăţătoare, să se poarte frumos cu ceilalţi copii.

După ce aţi achiziţionat rechizitele, învăţaţi-l să îşi aranjeze ordonat biroul şi să păstreze această ordine.

Cu câteva zile înainte de începerea şcolii, mergeţi în plimbare până la poarta şcolii, pentru a-l obişnui cu drumul.

Dacă este deja şcolar

image

Şcolarii mai mari şi adolescenţii ştiu deja la ce să se aştepte de la prima zi de şcoală. Şi de aceea începutul şcolii este mai mult o corvoadă pentru ei.

Trebuie să îşi ia adio de la lenevitul ore în şir în faţa calculatorului, de la plimbările îndelungate în parc şi de la somnul de dimineaţă prelungit. De aceea, voi trebuie să îl ajutaţi să se adapteze ritmului din timpul şcolii, cerându-i să îşi restabilească treptat priorităţile, să se odihnească mai mult şi să se concentreze asupra studiului.

Lăsaţi copilul să se bucure de zilele de vacanţă care i-au mai rămas, dar, în acelaşi timp, reacomodaţi-l cu rutina trezitului de dimineaţă, a meselor organizate, chiar şi cu temele.

Ca să îi placă mai mult la şcoală

O metodă de a-i îndulci începutul de an şcolar bobocelului este să cumpăraţi împreună rechizitele şi ghiozdanul. Voi alegeţi modelul, el culoarea. Manualele pot fi folosite cu scopul de a-i stârni micuţului interesul pentru şcoală. Arătaţi-i imagini din manuale şi faceţi în aşa fel încât totul să pară o poveste frumoasă.

Este mai dificil să îl faceţi pe şcolarul mai mare să aştepte cu plăcere prima zi de şcoală. Puteţi totuşi să îi sporiţi interesul pentru acest moment. Lăsaţi-l să îşi cumpere o parte dintre hainele preferate. Va fi nerăbdător să înceapă şcoala pentru a se mândri cu ele.

La grădiniţă este mai greu

În timp ce copiii de şase-şapte ani aşteaptă cu nerăbdare prima zi de şcoală, cei mici, de grădiniţă, nu prea ştiu la ce să se aştepte. De aceea, în unele cazuri, ei pot avea reacţii exagerate atunci când rămân singuri printre colegii noi şi educator.

Pentru a evita aceste reacţii, trebuie să-l pregăteşti din vreme pe prichindel. Spune-i că, la grădiniţă, nici părinţii, nici bunicii nu vor fi împreună cu el, dar că, la finalul orelor, se va întoarce acasă şi le va putea povesti cum s-a jucat
cu ceilalţi copii.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut

Copiii trebuie ajutaţi să privească începutul şcolii în mod firesc. Nu îi ameninţaţi că în curând începe şcoala şi „or să vadă ei“. Încercaţi să îi readaptaţi încet-încet la responsabilităţile de şcoală.

Puteţi înscrie copilul la un curs care să îi facă plăcere sau îl puteţi trimite într-o tabără. De asemenea, puteţi vorbi cu el din când în când despre lucruri care să îl facă să privească şcoala cu nostalgie.

Încurajaţi-l să-şi asume rolul de elev, întărindu-i prin acest rol un sentiment de apartenenţă. Încurajaţi-l, în plus, să lege prie­tenii cu colegii de clasă, pentru a fi conştient că, odată cu începerea şcolii, îşi regăseşte nu doar responsabilităţile, ci şi prietenii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite