5 paşi de cotitură în căsnicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai ştiţi cum să ieşiţi din datorii sau pur şi simplu nu mai simţiţi aceeaşi plăcere sexuală... Sunt probleme cotidiene, peste care numai cu maturitate şi cu răbdare puteţi trece.

1Dacă apar îndoielile

Atunci când te căsătoreşti, speri că ai găsit persoana potrivită, lângă care vei trăi fericit până la adânci bătrâneţe. Cu timpul, îţi dai seama că, oricât de bine te-ai potrivi cu partenerul tău, nu te face fericit în fiecare clipă. Există momente în care te întrebi de ce te-ai grăbit să te căsătoreşti, pentru că nu este chiar ceea ce te aşteptai să fie.

Fiecare are propria lui părere, care nu coincide mereu cu punctul de vedere al celuilalt. Iar acest lucru nu poate aduce decât multe dispute pe teme care mai de care mai nesemnificativă. Zi de zi, înveţi că micile certuri şi probleme fac şi ele parte din viaţa maritală. Poate părea greu şi uneori frustrant, dar realitatea are farmecul ei: depăşirea tuturor problemelor vă va apropia şi mai mult.

2Aveți probleme financiare

„La bine și la greu”: astfel a sunat promisiunea făcută la altar. Și când poate fi mai dificil decât atunci când vă aflaţi într-un impas financiar? Din cauza lipsei banilor, nu vă veți afla doar în imposibilitatea de a plăti ratele la credit sau întreținerea, ci veți începe să nu mai ieșiţi în oraș la fel de des pe cât vă permiteați înainte.

Și ce pot face doi adulți claustrați între patru pereți decât să se certe? Țineți minte că o simplă ieșire în parc sau la iarbă verde nu implică resurse financiare importante. Iar dacă nu mai reușiți să treceți peste problema banilor, atunci nu rămâne decât să faceți planuri cum să ieșiți din încurcătură împreună, în loc să insistați cu certurile și cu acuzele.

3Când unul dintre voi a înșelat

După un astfel de moment, întreaga voastră viață de cuplu va fi „disecată” și regândită. Probabil, vei descoperi că partenerul are frustrări pe care niciodată nu și le-a exprimat. Mai mult, vei afla că micile surprize pe care obișnuiai să i le faci nu erau atât de apreciate și că alte lucruri l-ar fi făcut mult mai bucuros. Poate țineai mult la petrecerile surpriză de ziua lui, dar partenerul ar fi dorit să păstrezi banii pentru un concediu în afara orașului.

image

Nu este prea târziu să reînvățați care sunt lucrurile care vă fac fericiți. Și dacă tot ați decis amândoi că relația merită să treacă peste aventura partenerului, atunci renunțați la reproșuri, care creează o stare de tensiune. Când infidelitatea devine o regulă, discutați cu maturitate dacă mai are rost să vă salvați mariajul.

4Nu mai aveți același apetit sexual

Există perioade în care unul dintre parteneri are libidoul mai scăzut sau, din diverse motive, nu poate face sex. Astfel de momente sunt normale în orice căsnicie, însă pot fi un alt motiv de dispută. De aceea, trebuie să comunicaţi şi să încercaţi să vă înţelegeţi unul pe celălalt. Chiar dacă nu faceţi sex, este important să vă atingeţi şi să vă sărutaţi, pentru a menţine momentele de intimitate dintre voi şi pentru a vă arăta dragostea.

5Atunci când vine pe lume copilul

Venirea pe lume a copilului schimbă radical o căsnicie. Din personaje-cheie, cei doi parteneri trec în plan secundar. La fel și dorințele lor. Rochia nouă mai poate aştepta, la fel şi schimbarea cauciucurilor. Și modificarea raportului de forțe poate duce la frustrări mocnite. Pentru a le evita, creați-vă lumea voastră, din care să nu lipsească mângâierile și alintările. Statutul de părinți nu-l anulează pe cel de iubiți, poate doar îl limitează.

Acceptă-l aşa cum e!

Nu încerca să-ţi schimbi partenerul. Mai devreme sau mai târziu îţi vei da seama că este foarte dificil să-l dezobişnuieşti de obiceiuri sau de convingeri pe care le-a avut întotdeauna. Este mult mai uşor să schimbi modul în care tu reacţionezi la comportamentul lui. Renunţă la reproşuri şi apreciază laturile bune ale persoanei pe care o iubeşti.

Beneficiu

Problemele apărute în viaţa de zi cu zi vă ajută să vă cunoaşteţi mai bine.

Specialistul nostru

image

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut Mentarex Consult



Aspectele neplăcute ale unei relaţii sunt surprize doar dacă nu am fost suficient de atenţi înainte. Rareori o persoană se poate schimba radical de la o zi la alta doar în urma unui certificat. De cele mai multe ori însă ceea ce ne-a atras la început pare să ne deranjeze mai mult acum.

În căsătorie, oamenii încep să se relaxeze şi trăsăturile lor pot deveni mai accentuate decât înainte, când erau sau se străduiau să fie mai flexibili. Pentru a evita surprizele neplăcute, e bine ca cei doi să aibă o relaţie deschisă şi o comunicare consistentă încă înainte de căsătorie. Astfel, vor reuşi să se cunoască şi să nu ignore lucrurile care ar putea deveni probleme şi care ar putea influenţa în mod negativ relaţia.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite