De ce înşală bărbaţii ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partenerul te înşală sau îl suspectezi de infidelitate şi te întrebi ce anume l-a determinat să „calce strâmb”? Află care sunt adevăratele motive care îi fac pe bărbaţi să înşele.

Contrar aşteptărilor, bărbaţii nu înşală mai mult decât femeile. Însă femeile aleg să vorbească mai mult despre faptul că au fost înşelate, pe când bărbaţii adoptă o atitudine mai tăcută în legătură cu această situaţie.

Infidelitatea este veche de când lumea, fiind prezentă atât la femei, cât şi la bărbaţi. Diferenţa este că femeile tind să retrăiască momentul infidelităţii, vorbind cu o prietenă apropiată.

În acelaşi timp, bărbaţii au un alt mod de manifestare a dezamăgirii: ies în oraş cu prietenii, merg la meci sau caută o altă relaţie. Este modul lor de a amâna manifestarea sentimentelor.

Bărbaţii, mai infideli decât femeile - un mit

Faptul că bărbaţii înşală s-a transformat de-a lungul timpului într-un adevărat stereotip. Orice femeie, fie ea vedetă, fie o persoană mai puţin cunoscută, poate spune că, la un moment dat, a fost înşelată de soţ sau de iubit.

În această situaţie, întrebarea la care se caută răspuns nu este dacă bărbaţii sunt infideli sau nu, ci „de ce înşală bărbaţii?”.

Foarte mult timp, răspunsul la această întrebare a venit din partea femeilor: bărbaţii îşi înşală partenera deoarece sunt în căutare de plăcere fizică.

Însă această teorie este demontată de un studiu recent realizat de psihologul american M. Gary Neuman, specializat în rezolvarea problemelor de cuplu. Rezultatul studiului a făcut subiectul unei cărţi, „Why men cheat”.

Bărbaţii caută sentimente

Psihologul M. Gary Neuman a chestionat 200 de bărbaţi însuraţi, pentru a găsi răspunsul referitor la motivele pentru care bărbaţii aleg sau nu să calce strâmb. Prima surpriză a fost să se constate, în urma chestionarului, că doar o parte dintre aceştia şi-au înşelat partenera, restul rămânând fideli.

Apoi s-a constatat că, în ciuda convingerii generale, bărbaţii nu caută într-o escapadă numai plăceri sexuale, 48 la sută din bărbaţii chestionaţi răspunzând că motivul infidelităţii nu este nemulţumirea în plan sexual, ci lipsa satisfacţiei în plan emoţional.

Numai opt la sută din bărbaţi au spus că dorinţa fizică a fost cea care i-a îndemnat să calce pe alături. Rezultatele studiului au contrazis concepţia actuală referitoare la cupluri, care sugerează că, pentru a fi fericit, un bărbat are nevoie mai ales de intimitate de natură sexuală, în timp ce femeile sunt cele dominate de emoţii şi de sentimente.

Bărbaţii îşi exprimă mai greu sentimentele. De aceea, partenera nu ştie când acesta are nevoie de susţinere sau de încurajare. Faptul că bărbaţii nu sunt obişnuiţi să ceară partenerei o îmbrăţişare sau un cuvânt de înţelegere este cauza principală a infidelităţii. Din această lipsă de comunicare, ajung să se simtă neînţeleşi şi dau o parte din vină asupra partenerei.

Înşelate cu o colegă de serviciu

40 la sută din bărbaţi îşi înşală partenera cu o colegă de serviciu, arată studiile de specialitate. Din fericire, există un semn de alarmă clar care ne poate da de înţeles când se înfiripă o legătură cu o colegă.

Dacă partenerul îşi laudă colega şi îi menţionează numele mai des decât vorbeşte în aceiaşi termeni elogioşi despre un coleg bărbat este un semn clar că trebuie să aveţi o discuţie.


Specialistul nostru

Unii bărbaţi înşală pentru că nu se mai simt iubiţi în cuplu şi cad în capcana oferită de frumuseţea de a li se da dragoste sau afecţiune. În această situaţie, dacă poţi trece peste orgoliile personale şi hotărăşti să îţi salvezi căsnicia, o poţi face încercând să îţi recucereşti partenerul.

Alţi bărbaţi înşală deoarece doresc să îşi reconfirme masculinitatea. Îi poţi schimba comportamentul doar dacă îl ajuţi să îşi construiască un echilibru interior şi să găsească alte modalităţi de a se securiza decât cel de a cuceri alte persoane.

Alte persoane ajung să înşele în pragul unei crize date de o vârstă pe care nu o acceptă. Este bine să ştii mai întâi dacă poţi trece tu peste asta şi poţi merge mai departe în cuplu. Scopul tău nu trebuie să fie simpla răzbunare.


Lena Rusti

psiholog psihoterapeut Mentarex Consult

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite