Ajută-l să-şi dezvolte imaginaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajută-l să-şi dezvolte imaginaţia
Ajută-l să-şi dezvolte imaginaţia

Niciodată nu e prea devreme să lucrezi cu imaginaţia copiilor. Afecţiunea părintească, dar şi culorile, formele şi cuvintele pe care le foloseşti ca să-i explici lumea îl ajută să se dezvolte şi îi vor aduce beneficii pentru toată viaţa.

Moşteneşte de la voi creativitatea, dar mediul în care creşte îl poate ajuta să-şi dezvolte această abilitate sau, din contră, îl poate face să şi-o inhibe. Datorită imaginaţiei, înţelegem situaţii noi şi inventăm soluţii pentru probleme de care nu ne-am mai lovit în trecut. De aceea, ca părinte trebuie să-ioferi micuţului cât mai multe prilejuri să experimenteze.

Începe de la naştere

Încă de la naştere, creierul are un număr fix de neuroni de care vom dispune şi la maturitate. Dar legăturile (sinapsele) dintre aceştia sunt slabe, iar primele experienţe de viaţă contribuie la întărirea lor şi la formarea altora noi. Datorită lor, copilul vede culorile, apucă obiecte şi manifestă ataşament faţă de voi. Dar dacă nu este stimulat, creierul micuţilor îşi limitează numărul de sinapse şi dezvoltarea lui ulterioară are de suferit.

Încurajează-l să fie activ

Când copilul pune întrebări, trebuie să-i răspunzi, dar dacă poate descoperi singur răspunsurile este bine să-l încurajezi. Uneori poate avea nevoie de ghidaj. Arată-i că, pentru anumite probleme, pot exista mai multe soluţii, nu doar una. Jocurile de tip lego sunt ideale pentru a demonstra acest lucru. Îi poţi exemplifica micuţului că o casă se poate construi în diferite moduri, nu într-unul singur şi, mai mult decât atât, îl poţi ajuta să ajungă el singur la soluţii noi.

Minciunile pot fi semnul imaginaţiei

Între trei şi şapte ani, minciunile copiilor sunt de fapt  mici invenţii, rod al imaginaţiei. Abia după şase ani ei înţeleg că pot „trişa” sau ascunde adevărul cu ajutorul cuvintelor. Dacă va continua cu „poveştile” şi după această vârstă, copilul trebuie corectat şi stimulat să-şi exprime creativitatea într-o altă formă. De asemenea, după şapte ani, copilul poate minţi pentru că se teme de pedepse.

Nu-l certa dacă strică jucării

Imaginaţia presupune experimente. De aceea, copilul trebuie

image

lăsat să pună în practică ce gândeşte. Lasă-l să utilizeze toate formele de expresie de care dispune: cuvinte, desene, modelaj, dans, muzică. Nu te supăra când strică jucării. În general, face acest lucru din curiozitate.

El vrea să înţeleagă ce se întâmplă cu obiectele care sunt aruncate, care cad sau care sunt dezmembrate. Dar, în egală măsură, este important să faci diferenţa între momentele când copilul strică jucării pentru că traversează o etapă a cunoaşterii sau pentru că este violent, caz în care ar trebui să te alertezi cu privire la dezechilibrul lui emoţional.

Nu-l descuraja cu aprecieri negative

Dacă desenul pe care îl face copilul tău nu este tocmai reuşit şi dacă dansul pe care ţi-l arată foarte mândru este ciudat, dar are amprenta originalităţii lui, nu te lansa în aprecieri negative. Din contră, arată-i că are tot sprijinul tău. Du-l la cursuri de dans sau de actorie, cumpără-i culori şi vopsele şi permite-i ca, în continuare, să se exprime creativ.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut


Imaginaţia copiilor poate fi stimulată din primele zile de viaţă, printr-o comunicare activă şi directă şi prin joc. Începând cu vârsta de doi ani, puterea lor de acumulare este foarte mare şi atunci părinţii pot fi alături de ei ajutându-i să îşi dezvolte creativitatea prin jocuri, prin poveşti alegorice, prin discuţii care să vină în întâmpinarea întrebărilor şi curiozităţilor copiilor. Cu cât copilului îi este încurajată curiozitatea şi cu cât este motivat să descopere mai mult, cu atât el îşi va păstra acest entuziasm pe parcursul vieţii şi va avea o gândire creativă.

Părinţii pot încuraja copiii să găsească soluţii noi la probleme vechi, să privească lucrurile şi altfel. Din păcate, unii părinţi, în loc să ajute copiii, îi îndeamnă să gândească standardizat şi îi pedepsesc atunci când au idei noi sau când privesc lucrurile altfel. Acest lucru îi poate face să îşi piardă entuziasmul şi încrederea în propriile idei. O altă modalitate de a stimula imaginaţia copiilor este să vorbim cu ei “pe limba lor”.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite