Ajută-ţi copilul să îşi găsească vocaţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajută-ţi copilul să îşi găsească vocaţia!
Ajută-ţi copilul să îşi găsească vocaţia!

Vrei să-ţi vezi copilul reuşind în viaţă şi, mai mult decât atât, să fie fericit cu opţiunea lui. Pentru asta este bine să-l ajuţi să-şi dezvolte toate abilităţile pe care i le intuieşti. Când va fi momentul, va trebui să decidă singur.

„Ce vrei să fii când te faci mare?” La această întrebare copiii dau cele mai surprinzătoare şi, uneori, cele mai amuzante răspunsuri. Cu toate acestea, sunt puţini cei care ajung să profeseze meseria pe care pretindeau că o vor avea când vor fi mari. Poate chiar tu faci parte din categoria celor care îşi doreau să fie doctor, astronaut sau...

Nadia Comăneci, dar ai ales până la urmă o altă profesie. Acelaşi lucru poate fi valabil şi pentru copilul tău. Asigură-te că are suficiente variante ce corespund cu abilităţile lui.

Pregăteşte-l de mic

Ai observat că micuţul tău este  talentat la desen? Ar putea deveni artist plastic. Iar dacă îi place şi matematica, un bun arhitect. Citeşte cu plăcere şi adoră poveştile? Ar putea ajunge jurnalist. Nu-i restrânge opţiunile impunându-i un anumit comportament, ci dezvoltă-i pasiunile pe care i le observi. În plus, fii atent la curiozităţile lui şi oferă-i informaţii suplimentare ca să îi dezvolţi cunoştinţele.

Ţine cont de personalitatea lui

De multe ori, ca părinţi, avem pretenţii prea mari de la propriii noştri copii. Din acest motiv nici nu ţinem foarte tare cont dacă ceea ce ne dorim pentru ei se şi potriveşte personalităţii lor. Aşadar, nu îi impune să iubească o anumită meserie. Poţi obţine efectul invers, iar viitorul adult, chiar dacă alege drumul impus de tine, ar putea ajunge să deteste ceea ce face.

Află ce presupun anumite meserii

Webmaster, hairstylist, personal shopper sunt meserii despre care s-ar putea să nu ştii prea multe. Dar acesta nu este un motiv pentru ca tu să le respingi din start. Mai bine informează-te şi discută cu copilul despre ceea ce presupune o anumită profesie.

Întreabă-l care sunt motivaţiile lui, pentru a afla ce anume îi stârneşte interesul şi de ce crede el că este potrivit pentru a urma o asemenea carieră. Dacă argumentele lui nu sunt convingătoare, revino altă dată asupra acestei discuţii. Nu îţi propune să lămureşti problema orientării sale profesionale dintr-o dată. Uneori, intuiţia copilului poate funcţiona mult mai bine decât toate bunele tale intenţii în ceea ce priveşte viitorul lui profesional.

Modelele TV îl pot influenţa

Impactul media asupra opţiunilor copiilor în privinţa alegerii meseriilor este considerabil, spun specialiştii. Sociologii susţin că tendinţa ultimilor ani este ca tinerii să se orienteze spre meserii bine văzute din punct de vedere social, dar care, în acelaşi timp, le aduc rapid faimă şi bani. Specialiştii susţin că, din cauza mesajelor negative din presă legate de meseriile de profesor şi de medic, aceste profesii sunt evitate în ultimii ani.

Specialistul nostru

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Discuţiile deschise cu copilul şi observarea lucrurilor care îi plac şi la care se pricepe pot fi punctele de pornire pentru începerea procesului de orientare profesională.  Cel mai greu este pentru unii părinţi să se abţină, şi de cele mai multe ori nici nu o fac, să ia decizii în funcţie de propriile lor preferinţe şi eşecuri, condamnând copilul să le rezolve propriile lor probleme, frustrări şi neîmpliniri.

De aceea, înainte de a alege o cale a pregătirii pentru o meserie, completarea unui chestionar de orientare profesională şi o discuţie liberă cu consilierul şcolar pot fi utile. În plus, şi educaţia în termeni de responsabilităţi şi de asumare a unui rol social (voluntariat şi participarea la activităţile casnice) sunt o modalitate echilibrată prin care copilul devenit adolescent îşi asumă o direcţie de dezvoltare pe termen lung.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite