De ce e bine să aibă un job de vară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţa mult aşteptată a venit, iar distracţia va umple din plin aceste zile. Copilul tău poate îmbina însă utilul cu plăcutul dacă îşi va găsi o slujbă de vară. Astfel, el va câştiga bani frumoşi şi va învăţa să fie mai responsabil.

Se spune că familia Kennedy (a preşedintelui SUA) îşi trimitea copiii în tabere de vară, în care să muncească şi să îşi câştige propriii bani de buzunar.

Acesta este un caz concret în care nu se pune problema unor lipsuri financiare. Este mai degrabă un model de educaţie, prin care copiii sunt învăţaţi să prindă gustul muncii, să aibă simţul responsabilităţii şi valoarea banilor. Beneficiile nu se opresc însă aici.

O slujbă potrivită îl învaţă să se integreze

În funcţie de înclinaţiile şi de interesele pe care le are, adolescentul poate să îşi aleagă o slujbă de curier, ghid turistic sau de promoter ori poate să lucreze la un fast-food, într-un bar sau într-un call center. Dacă doreşte să înveţe o anumită meserie, poate să apeleze şi la voluntariat.

Este important să facă ceea ce îi place, pentru că în acest mod el va învăţa să relaţioneze, să se integreze mai uşor într-un colectiv şi va avea mai multă încredere în forţele proprii.

Este mai ferit de probleme

Dacă are un job, adolescentul va avea o ocupaţie permanentă şi, potrivit studiilor, este mai puţin probabil să aibă probleme, de tipul consumului de alcool sau de droguri, cauzate de lipsa de ocupaţie şi de anturajul greşit. În plus, el nu se va mai plânge că se plictiseşte şi va petrece mai puţin timp în faţa calculatorului sau televizorului.

Devine mai matur şi mai independent

O slujbă presupune asumarea unor responsabilităţi, ceea ce îl ajută să se maturizeze. De asemenea, el va învăţa să respecte un program strict de lucru şi rigorile unui regulament intern.

În plus, el va aprecia mai mult valoarea banilor, ceea ce-i va dezvolta totodată un sentiment de independenţă. El va putea astfel să-şi satisfacă micile plăceri şi să-şi aleagă destinaţia dorită pentru a-şi petrece vacanţa.

Avantaj
Experienţa în muncă este o cale prin care adolescentul învaţă să aprecieze valoarea banilor.

Îşi formează o experienţă

image

Un job ajută adolescentul să-şi ocupe timpul liber într-un mod constructiv



Un job de vară ajută adolescentul să îşi dezvolte capacităţile de afirmare, contribuind şi la atingerea unor satisfacţii profesionale viitoare.

El dobândeşte cunoştinţe şi responsabilităţi noi şi învaţă să comunice mai uşor. De asemenea, lunile de vacanţă petrecute în câmpul muncii, indiferent de domeniul ales, îl ajută să îşi facă o experienţă care poate fi trecută într-un viitor CV. Angajatorul îl va privi ca pe o persoană dinamică, dornică de performanţe profesionale.

Numeroase studii internaţionale arată că adolescenţii care au un job potrivit înclinaţiilor lor prezintă un risc mai scăzut de a face o depresie.

Nu-l forţa să muncească!

După vârsta de 16 ani orice copil este capabil să aibă o slujbă part-time. Dacă însă adolescentul nu-şi doreşte acest lucru, nu-l forţa! Mai poţi aştepta un an, până când copilul dobândeşte mai multă încredere în el. Îl poţi impulsiona cu blândeţe, explicându-i avantajele unei astfel de experienţe.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Atunci când banii vin „pe cartea de credit”, adolescentul sau chiar şi copilul, mai ales dacă face parte dintr-o familie privilegiată, cu posibilităţi materiale ridicate, riscă să piardă simţul realităţii. El îşi poate dezvolta un mod egoist de a se percepe pe el însuşi, dar şi pe ceilalţi cu care vine în contact.

Un job de vară îl ajută din mai multe puncte de vedere. Astfel, el vede care este de fapt valoarea unui ban câştigat prin muncă. De asemenea, adolescentul învaţă să relaţioneze într-un mediu organizat de muncă şi să îşi dezvolte abilităţi de comunicare, de integrare şi chiar de afirmare profesională. Un alt avantaj este că el îşi dezvoltă încrederea în sine, putând vorbi cu părinţii săi ca un egal, care a împărtăşit o experienţă în muncă.

Îşi dezvoltă totodată educaţia unui program şi unei rigori care ţine de mediul de lucru şi de responsabilităţile sale profesionale. În concluzie, o slujbă de vară îl ajută foarte mult, atât pentru dezvoltarea lui în viitor, pentru că se va adapta mult mai uşor la un mediu de lucru, cât şi pentru faptul că va avea un punct de pornire, indiferent de profesia pe care o va alege.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite