«Adolescentul meu vrea să fie la modă»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta adolescenţei, mai toţi tinerii sunt influenţaţi de capriciile modei. Uneori însă, trebuie să intervii în alegerile lui. Află cum poţi face acest lucru subtil, în aşa fel încât să eviţi certurile interminabile.

Opţiunile vestimentare sau muzicale ale adolescenţilor sunt întotdeauna excentrice în viziunea părinţilor. Pantalonii cu talia joasă, blugii rupţi, tricourile imprimate cu cranii, tunsorile asimetrice şi şuviţele colorate, tatuajele şi piercingul sunt cu siguranţă departe de imaginea pe care părinţii şi-ar dori să o aibă copiii lor.

Aceeaşi nemulţumire au stârnit la vremea lor şi moda mini sau hainele hippie. Şi atunci, ca şi acum, vestimentaţia este printre principalele motive de conflict între părinţi şi copii. La această vârstă, este normal să se lase influenţaţi de tendinţele modei.

De unde vin influenţele

Revistele şi starurile muzicale sunt cele care alimentează dorinţa adolescentului de a ţine pasul cu cele mai noi vestimentaţii, de a avea o preferinţă cromatică ce nu este chiar pe placul tău sau de a asculta un gen de muzică ce sună mai degrabă a poluare fonică. O altă sursă de influenţă este anturajul pe care îl are sau grupul din care ar dori să facă parte.

De altfel, o condiţie de bază pentru acceptarea într-un grup este ca adolescentul să aibă preferinţe muzicale şi vestimentare asemănătoare cu membrii acestuia.

Preferinţele lui sunt trecătoare

Adolescenţii se lasă foarte uşor influenţaţi de capriciile modei, dar la fel de uşor renunţă la ele după o perioadă. În această etapă, nu au o personalitate bine conturată şi vor face mai multe încercări în a-şi defini stilul. Vei fi surprins să descoperi că va trece brusc de la hainele negre la vestimentaţiile puternic colorate sau că va renunţa de bunăvoie la piercing. În aceste condiţii, încercările tale insistente de a-i schimba preferinţele sunt inutile.

Lasă-l să îşi exprime personalitatea

La orice vârstă, vestimentaţia este o formă de comunicare nonverbală. Limbajul hainelor transmite anumite informaţii despre un individ, înainte ca acesta să se exprime verbal: sexul, vârsta, clasa socială, ocupaţia şi, nu în ultimul rând, personalitatea. Orice adolescent se identifică pentru o perioadă cu o stare sau cu un curent anume. Iar hainele lui îi arată opţiunea. Atâta vreme cât hainele lui nu devin prea excentrice, lasă-l să exprime ceea ce simte la acel moment.

Explică-i ce riscă prin tatuare

Nu trebuie să te surprindă dacă adolescentul îşi va manifesta dorinţa de a-şi face un tatuaj. La această vârstă, ei vor să experimenteze lucruri noi şi interesante, fără să se gândească prea mult la consecinţe.

Trebuie să intervii purtând cu el o discuţie blândă, dar fermă, despre motivele pentru care îşi doreşte un tatuaj (poţi descoperi, de exemplu, că grupul este cel care îl influenţează) şi despre riscurile unor astfel de proceduri. Explică-i că tatuajul este permanent, că îndepărtarea lui ulterioară este dureroasă, costisitoare şi că va rămâne cu cicatrice.

Mergeţi împreună la cumpărături

Dacă reuşeşti să îţi convingi adolescentul să meargă cu tine prin magazine, aceasta ar fi o bună ocazie să vă cunoaşteţi mai bine şi să vă acceptaţi mai uşor preferinţele. Mai mult, îi poţi influenţa într-o oarecare măsură alegerile, sugerându-i, de exemplu, că îl prinde bine o anumită culoare sau o croială diferită de ceea ce poartă de obicei. Adolescentul, la rândul său, te poate pune la curent cu tendinţele modei, iar opţiunile lui ar putea să nu îţi mai pară atât de ieşite din comun.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Pentru un adolescent, dimensiunea socială este foarte importantă. El are nevoie să se identifice cu grupul său de prieteni prin valori comune. Cele mai la îndemână sunt metodele care ţin de modul în care arată şi de gusturile pe care le împărtăşeşte. De aceea, adolescenţii găsesc aceste modalităţi simple şi pline de impact pentru manifestarea sentimentului de apartenenţă la grup.

De multe ori, gusturile muzicale şi vestimentare sunt o mişcare de protest deschisă faţă de părinţi, de reguli, de lumea adulţilor. Este parte din dorinţa de a se desprinde şi de a-şi dezvolta propria personalitate. De aceea, orice intervenţie a părinţilor, fără ca aceasta să fie în mod măcar subtil cerută de copil, poate deveni abuzivă şi născătoare de noi conflicte.

Condiţie

Pentru a fi acceptat într-un grup, adolescentul trebuie să adopte preferinţele lui.

Adolescenţii care au trăit într-un mediu familial armonios, echilibrat sunt mai puţin influenţabili, pentru că au deja propriul set de valori. Ei au puterea de a nu urma anumite modele.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite