Viaţă sexuală împlinită şi la împlinită şi la maturitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă artificiile din viaţa voastră intimă nu mai ard la fel ca în tinereţe, asta nu înseamnă că, după 50 de ani, nu vă mai puteţi bucura de o viaţă sexuală satisfăcătoare.

O serie de studii infirmă mitul potrivit căruia atât femeile, cât şi bărbaţii care au trecut de prima tinereţe sunt nevoiţi să renunţe la sex. După 50 de ani nu numai că mai există dorinţă, dar mai există şi capacitatea ambelor sexe de a avea o viaţă intimă satisfăcătoare.

Şi nu numai atât: statisticile au demonstrat că apropierea intimă după această vârstă poate fi chiar mai plăcută decât la 20 de ani. Explicaţia? Chiar dacă trecerea timpului aduce cu sine destul de multe dezavantaje din punct de vedere fizic, maturitatea prezintă un atu important: experienţa, adică o mai bună cunoaştere a propriului corp şi a partenerului.

Neplăcerea numită menopauză...

Problema cea mai importantă după 50 de ani este instalarea menopauzei, în cazul femeilor, şi a andropauzei la bărbaţi. Aceste fenomene biologice echivalează în mod normal cu încetarea capacităţii de reproducere, dar nu şi cu încetarea vieţii sexuale. Cu toate acestea, schimbările hormonale asociate cu menopauza le creează femeilor o serie de neplăceri care le reduc dorinţa sexuală. Bufeurile, stările de anxietate sau depresie, trecerea bruscă de la o stare de spirit la alta, insomniile sunt doar câteva dintre aceste neplăceri. În plus, la unele femei poate apărea disconfortul în timpul actului sexual din cauza uscăciunii vaginale.

... sau andropauză

Problemele există şi în cazul bărbaţilor, însă la ei reducerea nivelului de testosteron odată cu vârsta se traduce mai mult prin tulburări sexuale: disfuncţii erectile, ejaculare precoce, uneori chiar impotenţă.

Soluţii există...

Şi pentru femei, şi pentru bărbaţi există soluţii medicale. Este suficient să conştientizeze problemele pe care le au şi să se adreseze medicilor specialişti. Femeile pot beneficia de tratamente hormonale care înlătură simptomele menopauzei, iar pentru bărbaţi există tot felul de artificii medicamentoase (în genul micii pastile albastre) sau alimentare (usturoiul, vinul roşu, ţelina).

Nu-mi place ce văd în oglindă

Pe lângă problemele menopauzei şi ale andropauzei, se mai iveşte încă una: nu îţi mai place cum arăţi. Pielea îşi pierde din elasticitate, corpul nu mai arată ca la 20 de ani, iar asta îţi inhibă dorinţa de a face sex. Te gândeşti că, oricum, la vârsta ta, sexul nu mai are nicio importanţă. Ei bine, nu e chiar aşa.

Discutând cu partenerul tău, vei vedea că şi el are complexe, că nu mai e la fel de în formă ca atunci când v-aţi cunoscut. Dar, în acelaşi timp, şi el mai simte încă dorinţa apropierii intime dintre voi. De aceea, e bine să treceţi împreună peste complexe şi să vă bucuraţi de intimitate.

Lasă-ţi fantezia să zboare

Copiii au crescut, şi-au întemeiat propriile familii, iar asta vă face să vă simţiţi bătrâni. Încercaţi să priviţi acest aspect din alt unghi: acum aveţi mai mult timp liber doar pentru voi şi vă puteţi permite să trăiţi o a doua tinereţe. Iar de data asta aveţi experienţa de partea voastră.

image

Acceptarea vârstei şi a consecinţelor îmbătrânirii organice este condiţia care permite persoanei să se bucure de ceea ce fiecare etapă în parte are pozitiv şi unic. Dacă nu poate depăşi asta, va aduce complexele cu sine în pat şi poate crea chiar probleme în cuplu, mai ales dacă partenerul nu are nici el încredere în sine şi interpretează reţinerile din preajma actelor sexuale ca pe dovezi de rejectare. Într-un cuplu echilibrat se discută chiar şi despre lucrurile mai delicate (o eventuală disfuncţie erectilă, de exemplu), astfel încât fiecare partener să poată veni în întâmpinarea celuilalt.

image


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite