Unde îl trimiţi în vacanţa de vară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul şcolar este pe ultima sută de metri, spre bucuria copiilor, care, în sfârşit, se pot relaxa în voie, după atâta învăţat. Aşadar, trebuie făcute planuri de vacanţă.

În tabără, la bunici, în concediu cu voi sau acasă? Este bine să te gândeşti din timp la ceea ce va face copilul în timpul vacanţei. Ideal este ca o parte din vacanţa copiilor să coincidă cu concediul părinţilor, pentru că astfel puteţi profita de mai mult timp petrecut în familie.

Ne-am interesat şi iată care sunt cele mai bune opţiuni pentru vacanţă.

La ţară, la bunici

O vacanţă petrecută la ţară, la bunici este una dintre cele mai sănătoase variante de petrecere a timpului pe perioada verii. Departe de calculator şi de poluarea citadină, el va putea profita din plin de natură, de aerul curat şi de libertatea de a se juca în voie. Păstrează în permanenţă contactul cu copilul, prin vizite şi prin telefon, pentru a şti cum îşi petrece timpul.

La şcoala de vară

Avantajul pe care îl oferă şcoala de vară este programul recreativ cât mai diversificat, care poate include vizionări de teatru şi de film, ore de pictură, şah, pian, karate, modelaj, înot sau limbi străine. Copilul îşi poate petrece timpul aici într-un mod cât mai distractiv şi îşi poate realiza temele de vacanţă sub supravegherea personalului calificat.

De asemenea, cluburile care organizează astfel de şcoli asigură şi servirea meselor principale, programul fiind flexibil, iar copiii putând rămâne aici până seara, când părinţii vin să îi ia.

Acasă

Pentru sănătatea fizică şi psihică a copilului, este indicat să profitaţi de vacanţele în mijlocul naturii. Totuşi, acest lucru nu este întotdeauna posibil, aşadar unii copii rămân acasă, în oraş.

În acest caz, nu încerca să îi impui un program anume sau să îl împovărezi cu teme suplimentare. Lasă-l să îşi descopere singur pasiuni şi profită de orice moment liber pentru a merge împreună cu el în parcuri, la circ sau la muzee.

În tabără

image

Dacă este destul de mare pentru a-şi purta singur de grijă, tabăra este o opţiune de a petrece o parte din vacanţa de vară. Tabăra poate fi pentru părinţi un motiv de a se îngrijora pentru siguranţa copilului, însă ea reprezintă şi o etapă în dezvoltarea normală a lui.

Astfel, copilul va învăţa să-şi asume responsabilităţi, cum ar fi gestionarea banilor. Înainte de a pleca, învaţă-l care sunt regulile de călătorie şi atrage-i atenţia că nu trebuie să părăsească grupul de colegi în nicio situaţie.

Oriunde s-ar afla în vacanţă, copilul trebuie să aibă la îndemână un număr de telefon la care să sune în caz de urgenţe.

3 idei de tabără

image

Tabără de echitaţie. Unele agenţii de turism organizează tabere tematice, precum cele de echitaţie. În cadrul acestora, pe lângă lecţiile de echitaţie, sunt organizate drumeţii şi seri tematice. Preţul unei astfel de tabere este în jur de 800 lei.
Tabără de cercetaşi.

Astfel de tabere sunt organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi se adresează elevilor de liceu. Ele includ, printre altele, activităţi militare, întreceri sportive şi vizite la obiective militare şi turistice. Mai multe informaţii poţi afla pe http://www.mapn.ro/tabara/. Tabără de jurnalism. Liceenii pasionaţi de jurnalism pot lua parte la astfel de tabere organizate de inspectoratele şcolare, în colaborare cu mass-media. Tinerii pot lua parte la unele seminarii, în care vor învăţa cum să redacteze ştiri şi cum să realizeze interviuri şi reportaje.

De evitat!

În vacanţă, nu îţi suprasolicita copilul cu prea multe teme şi lecţii suplimentare.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Este bine să se discute în familie despre planurile vacanţei de vară şi despre ce îşi doreşte fiecare în raport cu posibilităţile pe care le are familia. În acest fel, fără a ne impune şi respectând fiecare membru al familiei, putem programa o vacanţă de vară în care fiecare primeşte ce vrea. Cei mai mulţi părinţi lucrează şi timpul pe care şi-l petrec cu copiii este destul de limitat.

Concediile sunt o perioadă specială, în care toată lumea este relaxată, iar timpul este mult mai diluat. Copiii pot descoperi că părinţii lor pot fi şi altfel decât preocupaţi, tensionaţi, că au simţul umorului, se joacă şi au răbdare. O perioadă de vacanţă împreună poate ajuta enorm la stabilirea unor relaţii deosebite între părinţi şi copii, care să aibă impact puternic asupra dezvoltării ulterioare a copiilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite