Stetoscop : Medicul dispecer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să apese cu putere pe pedala asistenţei medicale primare, actualei guvernări i-a alunecat zilele trecute piciorul pe frâna bugetului, dând astfel frisoane miilor de medici de familie.

În loc să apese cu putere pe pedala asistenţei medicale primare, actualei guvernări i-a alunecat zilele trecute piciorul pe frâna bugetului, dând astfel frisoane miilor de medici de familie.

Ca să nu rămână, totuşi, repetenţi şi anul acesta la capitolul amintit şi după ce au testat solidaritatea breslei, ministeriabilii au revenit la sentimente mai bune, promiţând ca, măcar până în primăvară, să acorde aceleaşi sume ca şi anul trecut.

Devine astfel limpede că întărirea primului dig de apărare împotriva valurilor de pacienţi care sufocă ambulatoriile de specialitate şi unităţile de primire a urgenţelor din spitale rămâne doar o vorbă în vânt.

În cabinetele pe care şi le-au cumpărat cu credite grele la bănci, dotaţi de regulă doar cu mobilier, stetoscop şi tensiometru, medicii de familie devin pe zi ce trece conţopişti, condamnaţi să completeze la nesfârşit, condici, reţete şi progame eronate de calculator.

În loc să fie sprijiniţi să-şi dedice mai mult timp consultaţiilor propriu-zise şi discuţiilor cu fiecare bolnav în parte, medicii de familie se întrec în goana după pacienţi înscrişi pe liste.

Şi cum pentru toate serviciile oferite unui pacient, indiferent de câte ori se prezintă acesta la consultaţie, un medic primeşte lunar 4,61 lei, vânătoarea de pacienţi devine principala grijă a titularului unui cabinet care trebuie să plătească din aceşti bani salariul asistentei, al femeii de serviciu, toate cheltuielile de întreţinere şi ratele pentru achitarea spaţiului achiziţionat.

Nu-i de mirare că în astfel de condiţii, unii medici ajung să elibereze reţete prin crăpătura uşii, ca un automat. Pe zi ce trece, actul medical se transformă astfel într-un simplu dispecerat, iar medicul de familie într-un simplu scrib.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite