Soluţii pentru a supravieţui crizei în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micile cadouri pot atenua conflictele, dar nu rezolvă criza în cuplu
Micile cadouri pot atenua conflictele, dar nu rezolvă criza în cuplu

La fel ca un organism viu, relaţia de cuplu este într-o continuă dezvoltare şi schimbare. Însă, în timp ce unele cupluri întâmpină o perioadă de declin, după care pier, altele sunt întărite de aşa-zisele momente de criză şi reuşesc să reziste în timp.

Principala condiţie pentru ca relaţia să reziste chiar şi după o criză majoră, cum este cea generată de infidelitate sau de o ceartă serioasă, este ca sentimentele dintre cei doi să fie puternice.

Alte două condiţii importante sunt ca partenerii să lase deoparte orgoliile şi să-şi dorească să treacă peste momentele dificile împreună. Uşor de zis, dar destul de greu de pus în practică.

Ziua Îndrăgostiţilor? Ce mai e şi asta?

 Dragostea învinge orice obstacol

Iubire cu... contract

Surprize de Ziua Îndrăgostiţilor

Destinaţii romantice pentru îndrăgostiţi

Test: Ce le place bărbaţilor la tine?

Nu luaţi decizii în pripă

Dacă niciunul dintre parteneri nu consideră că soluţia crizei în cuplu este categoric despărţirea, atunci cel mai indicat este să faceţi în aşa fel încât relaţia să iasă în câştig din acest eveniment neplăcut. Iar pentru asta, aveţi nevoie de timp. Psihologii sunt de părere că, mai ales atunci când vine vorba de luarea unor decizii în privinţa cuplului, partenerii nu trebuie să se pripească, în caz contrar putând regreta toată viaţa.

Aşadar, câteva zile sau chiar săptămâni, încercaţi să vă dedicaţi gândurile cuplului şi, în primul rând, să vă puneţi vouă înşivă, dar şi unul altuia, toate întrebările care ar putea dezvălui motivele reale ale apariţiei crizei. Dacă decideţi că relaţia merită salvată, veţi şti exact care vă sunt punctele slabe şi, prin urmare, veţi şti cum să refaceţi sau chiar să îmbunătăţiţi atmosfera în cuplu. Veţi observa, după aceste momente de introspecţie, că vina tensiunilor în cuplu nu cade doar pe umerii unuia dintre parteneri.

Acuzaţiile nu-şi au rostul

Odată ce aţi stabilit că împărţiţi vina pentru apariţia crizei, acuzaţiile nu-şi mai au locul. Cel care acuză se va simţi în permanenţă superior celuilalt, iar cel acuzat se va considera nedreptăţit, ceea ce, mai devreme sau mai târziu, va duce la fisurarea cuplului. Pentru a putea trece peste această situaţie, nu trebuie să găsiţi scuze, ci să vă asumaţi partea de vină.

Nu jucaţi rolurile de «vinovat/victimă»

Atunci când unul dintre parteneri se consideră victima momentului de criză, iar celălalt joacă rolul de vinovat principal, echilibrul relaţiei este compromis. Într-o primă fază, ambii se vor simţi mai bine în aceste roluri: vinovatul aduce flori sau cadouri şi îşi va dedica o mare parte din timp încercând să-şi „repare" greşeala, iar celălalt, victima, se va socoti, în sfârşit, tratat aşa cum se cuvine. Dar o astfel de situaţie, în care doar unul oferă, iar celălalt doar primeşte, nu poate dura la nesfârşit.

Luaţi-vă o scurtă vacanţă

Nici florile şi nici cadourile nu vor reuşi să umple distanţa care se formează între parteneri într-un moment de criză. Dacă aţi decis că relaţia merită să fie salvată, cea mai bună soluţie este să vă acordaţi cât mai mult timp unul celuilalt. Dacă este posibil, încercaţi să vă luaţi o scurtă vacanţă doar pentru voi doi, în care să vă redescoperiţi unul pe celălalt, să discutaţi deschis şi să aflaţi unde trebuie să mai lucreze fiecare dintre voi pentru ca relaţia să evolueze.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

O relaţie se schimbă după orice eveniment major. După un moment de criză, dacă aleg să rămână în relaţie, cei doi parteneri vor avea nevoie de timp pentru a depăşi momentul şi pentru a înţelege mai bine ce s-a întâmplat şi cât de motivaţi sunt să le fie bine în relaţie. Dacă în urma unui moment de criză, partenerul care se consideră victimă foloseşte acest lucru pentru a câştiga credite în plus şi pentru a obţine tot ceea ce vrea în relaţie, atunci, pe termen scurt, lucrurile merg bine, pentru că celălalt se simte vinovat.

Pe termen lung însă, vor apărea tensiuni, pentru că relaţia nu mai este una egală, ci abuzivă, în care unul obţine mai mult (şi atunci vor începe să fie tentaţi să ia cu forţa, adică prin certuri, reproşuri şi prin agresivitate).

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite