Ritualul de «noapte bună» al micuţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Încă puţin, mami!” De câte ori nu ai auzit aceste cuvinte de la puiuţul tău? Pentru ca mersul la culcare să nu devină o corvoadă, stabileşte-i încă de mic obişnuinţe care îi vor da sentimentul de siguranţă şi îi vor face somnul plăcut.

Mai ales în primele trei luni de viaţă, somnul copilului este legat de orarul meselor lui. Astfel, în această perioadă, după ce se simte sătul, copilul obişnuieşte, de regulă, să tragă un pui de somn.

Încă de pe acum, este foarte important să îi faci micuţului un program pe care el să-l asocieze cu momentul în care trebuie să facă nani.

Este bine ca el să distingă între noapte şi zi, implicit între timpul de joacă şi cel de somn. Astfel, micuţul trebuie să ştie că noaptea nu este timpul „contactelor sociale”.

De aceea, dacă se trezeşte pentru că-i este foame, dă-i să mănânce în linişte şi evită să-i vorbeşti sau să te joci cu el.

Ajută-l să se relaxeze

Ceasul biologic al copilului se va adapta mult mai uşor programului de somn, dacă în fiecare seară are un program care să-l pregătească de culcare. Atunci când îi faci baia de seară, nu uita să-i pui în cadă răţuştele sau alte jucării preferate. Apa caldă şi un masaj uşor îl vor destinde şi-l vor adormi mai uşor.

Alege-i pijamale confortabile, nici prea subţiri, nici prea groase, şi asigură-i condiţii optime pentru a se odihni bine. Din ritualul de fiecare seară nu trebuie să lipsească cititul unei poveşti (însă nu una cu monştri), un cântecel sau rostirea unei rugăciuni. Evită activităţile care-l suprasolicită, din cauza cărora ar putea adormi mai greu.

Pătuţul, destinat exclusiv somnului

Este bine ca micuţul să ştie că pătuţul este destinat numai somnului. Atunci când începe să dea semne de oboseală, pune-l în pat şi fredonează-i un cântec de leagăn.

Evită să-i dai de mâncare sau să-l laşi să se joace în pat. Pentru că-i dă un sentiment de siguranţă, îi poţi lăsa jucăria preferată, un ursuleţ de pluş, de exemplu, asigurându-te mai întâi că aceasta nu reprezintă un pericol pentru el.

Nu ceda şantajului celui mic  

Uneori, prichindelul tău amână cât poate de mult mersul la culcare. Atunci, copilul va găsi tot felul de şiretlicuri şi va negocia cu tine, în speranţa că va mai câştiga câteva zeci de minute de joacă.

Dacă nu vei fi ferm în decizia de a-l trimite la culcare, copilul îţi va specula această slăbiciune. De aceea, nu ceda micului „manipulator”. Încearcă să-ţi păstrezi calmul dacă începe să ţipe sau să plângă şi lasă-l să se liniştească singur.

image

«Mami, pot să dorm cu voi?»



Un alt tertip al copilului este să se furişeze în patul părinţilor. Este bine să-i oferi gesturi de alint şi de afecţiune, însă nu uita că somnul copilului în patul vostru se poate transforma într-un obicei de care îl vei dezvăţa cu greu.

Alimente de evitat seara

Masa de seară a copilului nu trebuie să fie îmbelşugată, plină de alimente greu digerabile. Nu-i da ciocolată şi băuturi energizante în a doua parte a zilei, cu atât mai puţin seara.

Dimpotrivă, laptele îl poate calma, de aceea este recomandat înainte de a merge la culcare. Copilul nu trebuie totuşi să bea multe lichide seara, pentru a nu se trezi de prea multe ori să meargă la toaletă.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog psihoterapeut

Ritualurile de seară pot fi unele dintre cele mai frumoase momente ale zilei pentru un copil, care să-l ajute să se culce simţindu-se liniştit, în siguranţă şi iubit. Mai ales atunci când părinţii lucrează în timpul zilei, acestea pot fi momentele preţioase pe care ei să le petreacă împreună ca timp de calitate.

Începând cu masa de seară, la care copilul poate să participe nu doar mâncând (încă de la 3-4 ani, îl putem implica în aşezarea tacâmurilor, a şerveţelelor, de exemplu), răspunsurile la întrebările pe care micuţul le are cu privire la ziua care a trecut (în care a observat, învăţat nişte lucruri şi caută lămuriri cu privire la ele), ritualurile care ţin de igiena de seară şi mai ales povestea de dinainte de culcare, toate pot fi încadrate într-un ritual de „noapte bună“, nu doar al copilului, ci al întregii familii, astfel încât să se creeze o stare de confort, înţelegere şi de relaxare, care e necesară tuturor pentru a începe cu bine ziua ce urmează.

Important este să fie evitate activităţile care agită copilul, pentru că acest lucru îl poate face să aibă o noapte neliniştită, după care nu se va mai simţi în siguranţă să doarmă singur.

Atitudine

Înainte ca micuţul să meargă la culcare, nu-l certa şi nu ţipa la el.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite